Roosendaal

Roosendaal On Stage: ‘De tempel der werkgelegenheid’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

‘’Welkom in de tempel der werkgelegenheid!’’ Zo’n negenhonderd vmbo-scholieren uit Roosendaal zijn dinsdag onder luid applaus ontvangen bij Roosendaal On Stage. Een evenement waarbij leerlingen kennis kunnen maken met verschillende beroepen en bedrijven.

De gymzaal van het DaVinci College is omgebouwd tot een heus banenwalhalla. Er staan 114 tafeltjes van 114 verschillende bedrijven, die vmbo-leerlingen uit het tweede, derde én vierde leerjaar willen enthousiasmeren over hun bedrijf.

Midden door de zaal loopt een rode loper, waar de kinderen onder luid applaus ontvangen worden. ‘’Op deze manier willen we de kinderen een boost zelfvertrouwen geven, zodat ze vervolgens in gesprek kunnen gaan met verschillende bedrijven’’, vertelt projectleider Selwin Umar.

Match

Het doel van Roosendaal On Stage is het vinden van een bedrijfsmatch. Door verschillende bedrijven te spreken kan vanuit beide partijen ontdekt worden of een bepaald beroep bij een leerling past. Hebben ze een match, dan komt de leerling 11 mei bij dat bedrijf langs om een dagje mee te lopen. ‘’We hopen dat het beter zicht geeft op wat een beroep inhoudt en dat het de leerlingen helpt met het bepalen van hun beroepskeuze.’’

In het zonnetje

Naast het uitlichten van beroepen, is het ook een manier om de leerlingen in het zonnetje te zetten. ‘’Vmbo heeft toch altijd een wat negatief imago’’, vervolgt Umar. ‘’Ze zijn juist heel belangrijk voor werkend Nederland. Het merendeel van werkend Nederland komt vanuit het vmbo. Met deze dag kunnen we daar een positieve draai aan geven.’’

De 14-jarige JTC-scholier Nienke Snepvangers is er al uit wat ze later wil worden: journalist. Tijdens Roosendaal On Stage was ze de razende reporter van Streekomroep ZuidWest.