Roosendaal

Roosendaal pakt leegstand aan voor een levendige binnenstad

Foto: Shutterstock

Kitty Joachems Kitty Joachems

De gemeente Roosendaal slaat de handen ineen met stichting VOLOP Brabant om de leegstand in de binnenstad aan te pakken. Met het project VOLOP Roosendaal willen zij op een creatieve manier lokale initiatieven een podium bieden, leegstaande panden nieuw leven inblazen en de binnenstad bruisend houden.

Het initiatief, dat al eerder succesvol is toegepast in zes andere Brabantse gemeenten, waaronder Oss en Helmond, gaat de samenwerking aan met pandeigenaren, makelaars en lokale partijen. Het doel is om kleinschalige lokale initiatieven tijdelijk een plek te geven in leegstaande panden, waardoor Roosendaalse initiatieven zichtbaar worden en de binnenstad haar levendigheid behoudt.

“VOLOP Roosendaal gaat in gesprek met eigenaren van leegstaand vastgoed en onderzoekt met hen waar mogelijkheden liggen om het pand te voorzien van een nieuwe tijdelijke invulling. VOLOP begeleidt en regelt het hele proces en neemt op die manier werk uit handen,” legt projectleider Maruja Gutierrez uit.

Volop kansen

Het project richt zich niet alleen op culturele en maatschappelijke initiatieven. Er is ook ruimte voor startende ondernemers met unieke concepten en initiatieven uit onderwijs en verenigingsleven. Deze krijgen de kans om zichtbaar te zijn, te experimenteren en door te ontwikkelen. “Er zijn zelfs initiatieven die uiteindelijk doorgroeien naar een structureel karakter. Dus er zijn zowel voor de initiatieven als voor de pandeigenaren volop kansen,” voegt Gutierrez toe.

Andere VOLOP-gemeenten hebben al succesvolle projecten zoals een ambachtencentrum, een levende kunstgalerie voor workshops, een culturele broedplaats en een kindertheater opgezet.

Creatieve wandeling

“Wethouder Economie, Sanneke Vermeulen, benadrukt het belang van creatieve invullingen voor leegstaande panden om de binnenstad aantrekkelijk te houden. “Met VOLOP willen we de creatieve en ondernemende Roosendalers nog meer betrekken bij hun stad. Mensen komen niet alleen naar de stad om te winkelen; ze zoeken beleving, verrassing en bovenal gezelligheid. Met VOLOP geven we hier een leuke lokale invulling aan waar we als Roosendalers trots op kunnen zijn”, aldus Vermeulen.

De komende maanden staan in het teken van contact leggen met alle betrokken partijen. Op vrijdagmiddag 1 maart vindt de officiële kick-off plaats met de Creatieve Wandeling, waar wethouder Vermeulen het startschot geeft. Tijdens deze wandeling langs leegstaande panden worden de eerste ideeën besproken en mensen aan elkaar gekoppeld. De uitnodiging volgt in januari. Daarnaast komt er een Roosendaalse website met informatie over de werkwijze en alle deelnemende initiatieven. Algemene informatie is nu al hier te vinden.