Roosendaal

Roosendaal plaatst meer toiletwagens tijdens carnaval op het ‘plasplein’

Foto: Nationale Beeldbank

Kitty Joachems Kitty Joachems

“De vrouwkes van Tullepetaonestad wulle ok gewoon kunnen piese.” Dat schreef de Roosendaalse Lijst op hun Facebookpagina. De partij stelde, samen met de VVD vragen aan het college over het aantal geschikte toiletten voor de duizenden feestvierders die tijdens carnaval op de been zijn. Al snel kwam het antwoord van het college. Tot tevredenheid van de vragenstellers.

Twee jaar geleden, rond de gemeenteraadsverkiezingen, werd Gert-Jan van Oosterbosch al aangesproken op het tekort aan toiletten voor de vrouwen. “De dames staan altijd lang in de rij tijdens carnaval. Op festivals is dat vaak goed geregeld maar met carnaval niet.” Als raadslid voor de Roosendaalse Lijst besloot hij er nu toch eens werk van te maken. Samen met Menno Nefs, die namens de VVD in de raad zit, stelde hij schriftelijke vragen aan het college.

Half uur in de rij

“Met carnaval is iedereen gelijk”, citeert Nefs een regel uit het Roosendaals liedje van 1979 met als titel ‘Zet oe eige in.’ Maar als mensen naar het toilet moeten is die gelijkheid volgens hem ver te zoeken. “Voor mannen is het nog wel makkelijk maar dames staan soms een half uur in de rij voordat ze kunnen gaan. Voor mindervaliden is het nog moeilijker om een geschikt toilet te bereiken en ook het aantal verschoningsplekken voor kleine kinderen is niet goed genoeg geregeld.”

Dat vinden Van Oosterbosch en Nefs gek voor een gemeente die er hard aan werkt om inclusiever te worden. Het toilettenprobleem zorgt volgens hen voor vele ongemakken, lange wachtrijen en ongelijke behandeling.

Toiletplein, plaszuilen en dixi’s

De gemeente laat in de antwoorden weten het eens te zijn met de raadsleden. Ze voegen de daad bij het woord door dit jaar een Toiletplein in te richten achter het raadhuis. Daar staan drie toiletwagens met elk vier damestoiletten en een plasgoot. In de toiletwagens zijn ook verschoningsfaciliteiten voor ouders met kinderen. De wagens zijn bemand door een medewerker die de toiletten schoonhoudt. Het gebruik van dit plasplein is tegen betaling.

Verdeeld over de horecapleinen en de Molenstraat staan tien plaszuilen. Die worden schoongemaakt door openbare werken van de gemeente. Zaterdag staat er een toiletwagen met vier wc’s en drie urinoirs bij café JaxX. Zij zorgen zelf voor de schoonmaak. Eén van deze wc’s is gereserveerd voor kinderen. De gemeente verwijst mindervaliden naar het invalidetoilet in de fietsenstalling van de Oude Markt.

Piscriminatie

Van Oosterbosch en Nefs zijn blij met het antwoord van de gemeente. “Fijn dat er meteen werk van gemaakt is en dat het op korte termijn zo kan”, zeggen ze. Ze zijn tevreden over het feit dat er voor iedereen voldoende gelegenheid is om gebruik te maken van het toilet. Of zoals de Roosendaalse Lijst het in hun Facebookbericht verwoordt: “we wulle gin piscriminatie.”