Roosendaal

Roosendaal presenteert vuurwerkbeleid

Redactie Redactie

De gemeente Roosendaal heeft samen met het Openbaar Ministerie, de politie en de brandweer het nieuwe vuurwerkbeleid gepresenteerd. Woensdagmiddag zijn de plannen naar buiten gebracht die Roosendaal rond de jaarwisseling veiliger moeten maken. De partijen gaan samen overtredingen hard aanpakken en er is extra aandacht voor het geweld op hulpverleners of op het hinderen van hen.

In Roosendaal geldt een zero tolerance-beleid. Dat houdt in dat er hogere straffen geëist worden tegen een persoon die een overtreding begaat die gerelateerd is aan oud en nieuw. Zo krijgen verdachten van een geweldsdelict tegenover mensen met een publieke taak een straf die 200% hoger is dan normaal gesproken. Er zijn ook extra toezichthouders op de been om te controleren of de wettelijk toegestane tijden worden nageleefd. Op 31 december mag er vanaf 18.00 uur vuurwerk worden afgestoken tot 1 januari om 02.00. Mensen die buiten die tijd vuurwerk afsteken hebben een groot probleem.

Zoals ieder jaar is er strenge controle op illegaal vuurwerk en hoewel er geen vuurwerkvrije zijn in de gemeente Roosendaal, is extra aandacht voor de veiligheid rond het horecagebied. De schade rond oud en nieuw loopt de laatste jaren al flink terug. Waar de schade in 2012/2013 nog op ruim €75.000,- stond, eindigde vorig jaar de teller op een kleine €7.500,-.

Ter preventie heeft de brandweer ook een aantal presentaties gegeven over vuurwerk. Daarbij werd aangegeven hoe je veiliger met vuurwerk om kan gaan en werd er gewaarschuwd voor de gevaren van vuurwerk. Gemeente Roosendaal heeft er alle vertrouwen in dat de jaarwisseling veilig gaat verlopen.