Roosendaal

Roosendaal reikt trots de eerste Certificaten Garantiebanen uit

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Roosendaal heeft woensdag de eerste Certificaten Garantiebanen uitgereikt. De certificaten waren voor 11 medewerkers die een uitgebreide training hebben gekregen van de gemeente.

Trotse gezichten en grote glimlachen bij de 11 mannen die een Certificaat Garantiebanen kregen van de gemeente Roosendaal. Wethouder René van Ginderen heeft de certificaten woensdagmiddag uitgereikt. De 11 deelnemers hebben 2 jaar lang allerlei opleidingen en trainingen gevolgd. Ook hebben ze meegewerkt op meerdere afdelingen van de gemeente om ervaring op te doen. Het is de bedoeling dat de deelnemers hierdoor makkelijker een baan kunnen vinden buiten de gemeente.

Het project is voor mensen die moeilijk werk kunnen vinden. Roosendaal heeft plek voor 14 mensen. De eerste groep is in 2018 begonnen en rondt nu de meeste trainingen af. Van deze groep hebben 4 mensen een baan gevonden. Tot grote tevredenheid van Marco van Hassel, de coördinator Garantiebanen. “De bedoeling van de gemeente Roosendaal is dat we deze mensen begeleiden naar regulier werk. Mocht het echter niet lukken dan hebben ze na 23 maanden proeftijd altijd nog zicht op een vast contract bij de gemeente.”

Jezelf verder ontwikkelen is een buitenkans

Om de deelnemers betere kansen te geven, hebben ze trainingen en cursussen gedaan. Zoals bedrijfshulpverlening, budgettering en computerlessen voor Word en Excel. Deelnemer Tom Kusters is er blij mee. “Eigenlijk van alle markten leer je wel iets. En om je daar uiteindelijk mee verder te ontwikkelen is natuurlijk een buitenkans.” Woensdag kregen hij en zijn collega’s hun certificaten. “Nou, die zijn vandaag uitgereikt. Met volle trots kan ik wel stellen, want ik ben ook trots,” zegt coördinator Van Hassel overtuigend.

Niet alleen de coördinator is trots. Ook de deelnemers hebben glunderende gezichten als ze de map vol certificaten krijgen. Jimmy van Opdorp is blij dat hij mee kon doen. “Dit traject is wel heel aannemelijk voor mij. Zonder dit, eerlijk gezegd weet ik niet precies hoe ik anders aan de bak had moeten komen. Dus da’s wel heel fijn.”

Gemeente is hulpmiddel, maar je moet het zelf doen

Deelnemers konden ervaring op doen op verschillende plekken binnen de gemeente. Ze hebben gewerkt bij de fietsenstallingen bij de Markt en de Roselaar, bij de onderhoudsdiensten en in het groenonderhoud. Ook hebben ze zwerfafval opgeruimd in de winkelcentra en gewerkt als fietscoach om tijdens piekuren uitleg te geven hoe mensen hun fiets moesten stallen bij het station.

De gemeente Roosendaal biedt mensen een kans om meer te leren en daardoor makkelijker een baan te vinden. Maar het werk moeten de deelnemers zelf doen. “Ze moeten het zelf doen. Wij zijn een hulpmiddel om iets te kunnen bereiken. Ze moeten het écht, écht zelf doen,” aldus Van Hassel. “Ook die opleidingen moeten ze zelf zich voor inzetten, de uitstroom naar het reguliere bedrijfsleven moeten ze ook zelf doen, want het zijn reguliere vacatures.”

Echte motivatie

Het geeft de deelnemers duidelijk handvaten om verder te komen. Van Opdorp legt uit waarom de Garantiebanen goed waren voor hem. “Als je heel lang thuis zit dan eh, je krijgt heel veel stress van binnenuit. Als je dan werk hebt en je hebt collega’s waarmee je onderling goed overweg kan en je hebt vaste financiële stabiliteit dan ja… dat is echt wel goede motivatie,” lacht hij. “Da’s echte motivatie.”