Roosendaal

Roosendaal scooterde en fietste in drie maanden twee keer de wereld rond

Elektrische deelscooters en fietsen

Kitty Joachems Kitty Joachems

In juli startte Roosendaal met het aanbieden van elektrische deelscooters en –fietsen. En daar wordt flink gebruik van gemaakt. Dat maakte wethouder Sanneke Vermeulen (VVD) bekend in de commissievergadering van donderdagavond. “Als we het aantal kilometers dat in drie maanden tijd gereden is bij elkaar optellen dan zijn we twee keer de wereld rond gefietst en gescooterd.” Pieken in het gebruik van de deelvoertuigen waren te zien bij evenementen als het Rooskleurig festival en Draai van de Kaai.

De introductie van de deelscooters en –fietsen van GO Sharing is een pilot van twee jaar. Elke drie maanden vindt een evaluatie plaats. De raad is nieuwsgierig naar de uitkomst van de eerste evaluatie. Raadslid Björn Rommens (PvdA) maakt zelf regelmatig gebruik van de deelscooters en is positief over de invoering ervan. Maar hij heeft ook kritiek. “Regelmatig worden de voertuigen geparkeerd op plaatsen waar ze in de weg staan. En er is helaas ook extreme overlast bekend.” Hij doelt op de scooters die in de afgelopen tijd in de sloot zijn gedumpt of in brand werden gestoken.

Uitbreiden naar de dorpen

Rommens vraagt de wethouder dan ook om speciale parkeerplaatsen of –zones aan te wijzen voor deze voertuigen. Stijn van Looveren, raadslid voor de Roosendaalse Lijst, stelt voor om goed parkeergedrag te belonen. “Dat kan door iemand korting te geven als hij of zij de scooter of fiets juist geparkeerd heeft.’ Van Looveren hoopt dat de scooters en fietsen binnenkort ook beschikbaar komen voor de dorpen van de gemeente Roosendaal. Wethouder Vermeulen bespreekt dit in januari, bij de volgende evaluatie. “We verwachten dat in de winterperiode het gebruik van deze voertuigen wat zal afnemen en dat dat weer toeneemt in het voorjaar. Dat is een goed moment om te onderzoeken of we kunnen uitbreiden naar de dorpen”, licht Vermeulen toe.

Vandalisme en fout parkeren

Na de evaluatie van oktober blijkt dat de gemeente en GO Sharing tevreden zijn over de samenwerking. Samen hebben ze een aantal verbeterpunten benoemd om overlast tegen te gaan. “De afspraak is dat fout of hinderlijk geparkeerde voertuigen binnen vierentwintig uur worden verwijderd”, zegt de wethouder. “Dat is niet altijd gelukt. Op dat punt belooft GO Sharing beterschap.” De komende tijd onderzoeken ze de optie om parkeerhubs te creëren en er komen maatregelen om vandalisme tegen te gaan.

Buiten Beter App

Wilbert Brouwers (VLP) hoort van meerdere mensen dat overlast van de groene vervoersmiddelen niet gemeld kan worden via de Buiten Beter App. Volgens wethouder Vermeulen kan dit wel. “Mensen kunnen misstanden melden via de app van GO Sharing, maar kunnen ook de Buiten Beter App gebruiken. Vanaf het begin is er een link via de Buiten Beter App naar GO Sharing zodat de melding goed terecht komt en kan worden opgepakt”, legt ze uit.

In gesprek

De gemeenteraad gaat graag zelf ook in gesprek met GO Sharing. “We zijn benieuwd naar hun ideeën en bevindingen en leggen graag onze vragen en zorgen aan hen voor”, zegt Rommens. Nog vóór de tweede evaluatie volgt volgens wethouder Vermeulen een bijeenkomst waarin de raad en GO Sharing met elkaar van gedachten kunnen wisselen.

Bushalte

Of de elektrische scooters en fietsen wel of niet bij bushaltes moeten staan levert wat discussie op. Het is een centrale plek die voor iedereen bekend en bereikbaar is. Maar volgens Christian Villée (GroenLinks) vinden veel menen de afstand naar een bushalte te ver lopen om te kiezen voor een alternatief voor de auto. “Dus zet de groene scooters en fietsen liever op andere plekken zodat iedereen snel en gemakkelijk een vorm van vervoer kan kiezen”, aldus Villée.

Afname autogebruik

Het doel van de deelscooters en – fietsen is om het autogebruik in de binnenstad te laten afnemen. “Is op dit vlak al resultaat merkbaar?” vraagt VLP-raadslid Wilbert Brouwers. Dat is volgens de wethouder nog niet gemeten. Toch is de wethouder tevreden met de bevindingen tot nu toe. “Het is belangrijk dat iedereen zich veilig en snel kan verplaatsen van A naar B. Daar dragen de deelscooters en –fietsen aan bij.”