Roosendaal

Roosendaal stelt vijftig plekken beschikbaar voor asielzoekers uit Ter Apel

Centraal Orgaan opvang asielzoekers (Foto: Shutterstock)

Kitty Joachems Kitty Joachems

De gemeente Roosendaal vangt, net als Oss en Eindhoven, asielzoekers vanuit Ter Apel op. Vanaf aankomende week komt er een tijdelijke locatie beschikbaar. Dat maakte de gemeente maandag bekend in een persbericht. Wethouder Van Ginderen noemt de situatie in Ter Apel schrijnend. “Vanuit onze gemeente dragen wij in deze (crisis)situatie ons steentje bij”, aldus de wethouder.

Vanaf aankomende week komt er een tijdelijke locatie beschikbaar voor de minimale periode van drie maanden. Burgemeester Han van Midden: “ook Roosendaal neemt de verantwoordelijkheid die past bij de omvang van onze gemeente en de nijpende situatie die plaatsvindt in Ter Apel. Die situatie is namelijk ongehoord en ongekend voor een land als Nederland.”

Plekken zijn schaars

Achter de schermen is bestuurlijk en ambtelijk hard gewerkt aan deze opvang. Want plekken om mensen op te vangen zijn volgens de gemeente zeer schaars in Roosendaal. Dat er vijftig plekken worden vrijgemaakt heeft geen invloed op de huidige woningvoorraad.

Locatie nog niet bekend

Volgens de gemeente stopt het harde werken niet nu er een locatie is georganiseerd. De gemeente werkt nauw samen met het Rode Kruis om de mensen hier een veilige omgeving te bieden. Over de plaats van de opvanglocatie doet de gemeente nog geen uitspraken. Eerst moet de omgeving rondom de nieuwe opvanglocatie persoonlijk worden ingelicht door de gemeente.

Even Tot Hier

Het persbericht komt een dag na de uitzending van Even Tot Hier waarin vermeld werd dat Roosendaal al jaren geen asielzoekers opvangt. Volgens wethouder Van Ginderen berust dat op toeval. “Ik ken het programma maar heb deze uitzending niet gezien. Het opvangen van de vluchtelingen uit het overvolle Ter Apel vergt een zorgvuldige voorbereiding waar we achter de schermen al even mee bezig zijn.”