Roosendaal

Roosendaal viert 79 jaar bevrijding tijdens Bevrijdingsroute

Foto van een vorige bevrijdingsroute (foto: Created by Fleur)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Meer dan vijftig militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog en ruim 120 deelnemers in bijpassende militaire kleding rijden aanstaande zaterdag de Bevrijdingsroute door de gemeente Roosendaal. Dat doen zij ter ere van de bevrijding van Roosendaal, dat op 30 oktober 79 jaar geleden is. Het is de derde keer dat Stichting The Dutch Polar Bears de Bevrijdingsroute organiseert.

De grote stoet van vijftig militaire voertuigen rijdt zaterdag 28 oktober door heel de gemeente Roosendaal. Om 9.30 uur komt de colonne aan bij de bevrijdingskapel in Nispen, waar een korte ceremonie wordt gehouden. Daarna gaat de tocht verder door Wouwse Plantage, Wouw, Moerstraten, Heerle en verschillende plaatsen in Roosendaal. In iedere kern wordt een bloemenkrans weggelegd.

In Moerstraten, bij de Tolbergvijver en bij de Parklaan in Roosendaal zijn extra lange pauzes ingelast zodat geïnteresseerden de wagens van dichtbij kunnen bekijken. En bij goed weer wordt er door Vliegend Museum Seppe in een formatie gevlogen worden, met als ‘eindklapper’ de ‘Missing Man’-formatie.

De route eindigt op het Kadeplein, bij het Polar Bear-monument. Speciaal hiervoor hebben ondernemers die op de Kade gevestigd zitten de gehele Kade vol met Engelse en Nederlandse vlaggen gehangen. Ook het winkelgebied is speciaal aangekleed voor deze gebeurtenis.

Herdenkingsceremonie

De herdenkingsceremonie vindt plaats rond 16.00 uur. Burgemeester Han van Midden houdt een toespraak bij het monument en legt daar namens de Roosendalers een bloemenkrans weg. Ook de Dutch Polar Bears, de Oranjestichting, vertegenwoordigers van de veteranen en leerlingen van de NorbertusGetrudismavo en basisschool De Vondel leggen een krans neer. Namens de Polar Bear Association legt Eric van Goethem een krans.

The Valley sound verzorgt de muzikale invulling tijdens de herdenking. Stadsdichter Babette van Rijt en ceremoniemeester Fabienne van Eekelen sluiten de herdenkingsceremonie af.

80 jaar bevrijding

“Deze dag is ook een aanloop naar volgend jaar. Dan is onze stad tachtig jaar bevrijd, en dat gaan we samen met de Dutch Polar Bears groots aanpakken door veel gasten uit Engeland naar Roosendaal te halen”, legt voorzitter Gijs de Bot van Ondernemersvereniging Kaaike Boven uit. Deze Bevrijdingsrit wordt door de Dutch Polar Bears gezien als een generale repetitie.

Stichting Dutch Polar Bears wil volgend jaar groots uitpakken. “We zijn al een tijdje in gesprek met de gemeente over onze plannen”, vertelt voorzitter Daan Breugelmans. “Het zal grootser zijn dan alle voorgaande edities en zeker indrukwekkender. Dat is ook meer dan logisch, gezien volgend jaar wellicht het laatste jaar kan zijn dat er nog Tweede Wereldoorlog-veteranen in leven zijn.”

Het volledige dagschema is hier terug te vinden.