Roosendaal

Roosendaal vraagt omwonenden om de beste smiley-plekken aan te wijzen

Burgemeester Freijterslaan in Roosendaal richting centrum

Foto © Google Maps

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Bewoners van de Burgemeester Freijterslaan in Roosendaal kunnen aangeven wat ze de beste plek vinden voor snelheidsremmende smiley’s. Dat antwoorden burgemeester en wethouders op vragen van de Roosendaalse Lijst. Smiley’s geven aan of automobilisten zich aan de snelheid houden of niet. De gemeente zet ze al geregeld in op de Burgemeester Freijterslaan, maar hoort het graag als er betere plekken zijn. Ook zou er markering op de weg kunnen komen, zodat extra duidelijk is dat je daar maximaal 50 kilometer per uur mag rijden.

Het is al weer zeven jaar geleden dat de gemeente voor het laatst snelheidsmetingen heeft laten doen op de Burgemeester Freijterslaan in Roosendaal. Toen bleek dat er zo’n 19.000 voertuigen per dag langs reden en dat de meeste daarvan niet harder reden dan 58 kilometer per uur. Maar zo voelt het blijkbaar niet voor omwonenden. Die hebben het idee dat er vaak veel te hard gereden wordt en ze zijn bang dat er ernstige ongelukken gaan gebeuren. Dat was reden voor de Roosendaalse Lijst om vragen te stellen over de verkeersveiligheid van de Burgemeester Freijterslaan.

Voorlopig alleen smiley’s en extra politiecontroles

De raadsleden Peter Raijmaekers en Marco Schillemans wilden weten wat de gemeente Roosendaal doet om de hardrijders aan te pakken. En of de buurtbewoners gerustgesteld kunnen worden. “Wij kunnen uiteraard niet garanderen dat wij de bewoners volledig gerust kunnen stellen,” antwoorden burgemeester en wethouders daarop. “Wij hebben echter eerder al smileys geplaatst (en zullen dat weer doen) en de politie heeft extra gecontroleerd. Daarnaast zijn wij in gesprek over een mobiele flitspaal die dan wellicht ook hier af en toe geplaatst zou kunnen worden.”

Volgens de gemeente controleert de politie ook op de Burgemeester Freijterslaan. En als het Openbaar Ministerie akkoord gaat met een mobiele flitspaal, kan die ook daar ingezet worden. Maar daarover beslist de gemeente niet alleen, dat moet in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie. Ondertussen wil de gemeente wel weten waar ze de bestaande middelen het beste in kan zetten. “Wij komen graag in contact met de betreffende bewoners om te overleggen over de gewenste locatie van de smiley,” schrijven burgemeester en wethouders aan de Roosendaalse Lijst.

De cijfers 50 op de weg verven

Burgemeester en wethouders vinden dat er genoeg smiley’s zijn om te rouleren door de gemeente. Dus ze zijn niet van plan er een paar bij te kopen, zoals Raijmaekers en Schillemans hadden voorgesteld. Maar een markering op de weg is nog wel een extra optie. “Te overwegen is om ook op de Burg. Freijterslaan op enkele plekken de cijfers 50 op het wegdek aan te brengen,” oppert de gemeente Roosendaal.