Roosendaal

Roosendaal wil 2,75 miljoen euro voor stimuleringsleningen

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Roosendalers kunnen ook in 2020 leningen aanvragen voor een starterswoning, voor het verduurzamen van hun woning of het levensloopbestendig maken er van. De gemeente Roosendaal wil 2.750.000 euro in het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting storten om de woningsubsidies te kunnen betalen.

De gemeente Roosendaal wil ook in 2020 geld apart zetten voor drie speciale woonsubsidies: starters-, stimulerings- en verzilverleningen. De eerste bestaat uit leningen voor starters, die hun eerste huis willen kopen. De tweede is voor leningen voor het verduurzamen van je huis of bedrijfspand. En de derde is voor ouderen die hun huis levensloopbestendig willen maken. Burgemeester en wethouders willen de gemeenteraad van Roosendaal vragen hiervoor 2.750.000 euro beschikbaar te stellen.

Starterslening

Roosendaal heeft sinds 2010 in totaal 654 startersleningen uitgegeven. De starterslening is bedoeld voor mensen die voor het eerst een huis gaan kopen. Door de hoge huizenprijzen is het voor starters niet makkelijk een eigen huis te bemachtigen. De starterslening is een aanvulling op de hypotheek. Hierdoor kunnen starters in totaal net iets meer lenen, waardoor hun kans op een woning groter wordt.

Stimuleringslening

In Roosendaal zijn sinds 2017 in totaal 222 aanvragen binnen gekomen voor een stimuleringslening. De stimuleringslening is voor Roosendalers die hun woning of bedrijfspand milieuvriendelijker, veiliger of levensloopbestendig willen maken.

Verzilverlening

De verzilverlening is nog niet vaak gebruikt in Roosendaal. Pas 2 Roosendalers hebben zo’n lening gekregen. De verzilverlening kun je aanvragen als je de overwaarde van je woning wilt gebruiken, zonder je woonlasten te laten stijgen. Je kunt de verzilverlening ook gebruiken om je kinderen te helpen bij het kopen van hun eerste huis.

Stimuleringsfonds Volkshuisvesting

De 3 types stimuleringsregelingen vallen onder het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten. Gemeenten storten geld in dit fonds en kunnen het gebruiken om de woningmarkt gezond te houden. Burgemeester en wethouders van Roosendaal willen voor 2020 in totaal 2.750.000 euro in het fonds storten. De gemeenteraad van Roosendaal moet daar eerst nog over beslissen.