Roosendaal

Roosendaals Bockbierfestival komt er weer aan: ‘We hebben zelfs exclusieve bieren’

Roosendaals Bockbierfestival (Foto: Martijn van Turnhout).

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Bierliefhebbers kunnen weer aftellen voor het jaarlijkse Roosendaals Bockbierfestival. Zaterdag 1 oktober openen negen Roosendaalse cafés hun deuren, en schenken ze meer dan vijftig verschillende bockbieren. “We hebben zelfs een aantal exclusieve bieren!”

De teller staat inmiddels op 54 verschillende bieren, maar de lijst blijft groeien. “We hebben echt bieren vanuit het hele land. En uit België en Duitsland”, vertelt organisator Martijn van Turnhout. “Lokale bieren van brouwerij Sterck uit Bergen op Zoom, maar we hebben ook Twentse bieren.”

Verbastering

Bockbieren komen oorspronkelijk uit Duitsland. Ze staan bekend om hun karamelachtigesmaak. De eerste bockbieren zijn gebrouwen in Einbeck, Nedersaksen. Het had toen de naam Einbecker bier. Toen iemand uit Beieren het bier na wilde maken, kreeg het na een aantal veranderingen, de naam Einbock bier. “Bockbier is dus een verbastering van de locatie waar vroeger het bier gebrouwen werd.”

Exclusieve bieren

Naast reguliere, bekende bieren, zijn er ook speciale bieren te verkrijgen. “We hebben een aantal exclusieve bieren die vanaf die dag de verkoop in gaan”, legt Martijn uit. “Dat is leuk voor gebruikers van de app Untappd.” Gebruikers van Untappd scannen de barcode van hun speciaal biertje en kunnen deze beoordelen. Ze proberen vaak zoveel mogelijk verschillende bieren in te checken.

Bezoekers kunnen 1 oktober terecht bij cafés: de Sjoes, het Wapen, Chagall, Jaxx, Captain Cook’s, Ergens Anders, Tien, de Raatskelder en de Kompaen. Meer informatie is te vinden op de website.