Roosendaal

Roosendaals dialect oefenen in het Tongerlohuys

Redactie Redactie

Het Tongerlohuys in Roosendaal heeft aan haar vaste collectie de tentoonstelling Roosendaals dialect toegevoegd. Met interactieve elementen maak je kennis met het Roosendaals dialect. 

Op de bovenverdieping van het museum kun je plaats nemen naast een virtuele dame. Zij stelt je enkele vragen in het plat Roosendaals. Er wordt je bijvoorbeeld gevraagd of je brembeezies lust. Ook wordt je uitgedaagd om enkele Nederlandse zinnen te vertalen naar het Roosendaals en je kunt vervolgens op zoek naar de juiste foto’s bij de omschrijvingen. Want welk plaatje hoort er bij een vrùmmes?

Juiste schrijfwijze

“Het was niet eenvoudig om dit onderdeel van de vaste collectie vorm te geven”, vertelt conservator Janine Verster. “Het was vooral lastig om de juiste schrijfwijze te achterhalen van veel woorden in het Roosendaals. Gelukkig konden we hiervoor altijd terecht bij Jan van Nassau van Oòns Taoltje.”

Maar niet alleen Oòns Taoltje hielp het Tongerlohuys op weg. Tijdens één van de Erfgoedcolleges verzorgde professor dr. Jos Swanenberg een lezing in theater De Kring. Jos is bijzonder hoogleraar in Taal en Cultuur en is werkzaam aan de Universiteit van Tilburg. “Hij wist ons te vertellen dat de spelling voor een dialect nauwelijks vast te stellen valt. Hij heeft ons met zijn adviezen erg op weg geholpen”, aldus Verster.

Interactief

Oòns Taoltje is ook nauw betrokken geweest bij de inrichting van dit onderdeel van de vaste expositie in het Tongerlohuys. De vormgeving lag in handen van Bos & Bos uit Steenbergen. Verster: “Zij zijn er weer in geslaagd om er een interactief onderdeel van te maken, een feest der herkenning voor de echte Roosendaler en een prima manier om je kennis van het Roosendaalse dialect bij te spijkeren als je niet geboren en getogen Roosendaler bent.”