Roosendaal

‘Roosendaalse aanpak’ vuurwerkoverlast levert politie unieke prijs op

Maarten Elst Maarten Elst

De aanpak van de vuurwerkoverlast in onder meer de Roosendaalse wijk Langdonk eind vorig jaar is de WEP (Waardering Erkenning Politie) niet ontgaan. Woensdagmiddag reikte Leon Kuijs een wel heel speciale trofee uit aan buurtteam Roosendaal. Het is pas de eerste keer dat een dergelijke award aan een Nederlands politieteam werd uitgereikt. Kuijs roemde de ‘Roosendaalse aanpak’, een toekomstig schoolvoorbeeld voor alle buurtpolitieteams in Nederland.

Door: Maarten Elst

In het oude raadhuis aan de Markt in Roosendaal ziet een handvol agenten van buurtteam Roosendaal hoe teamchef Lisette van Os de eerste bijzondere award in ontvangst mag nemen. ,,Het is voor ons een best wel belangrijke award. Stichting WEP reikt elke maand wel een award uit aan een politieteam die daarvoor in aanmerking komt. Net hoorde ik dat het niet om de maandprijs ging, maar dat het een speciale prijs is gezien alle voordrachten die we hebben gekregen.”

Ook burgemeester Han van Midden droeg buurtteam Roosendaal voor na het harde werk dat ze hadden geleverd in november vorig jaar tijdens de aanhoudende vuurwerkoverlast in zijn stad. ,,Ze hebben waardering gekregen voor wat stichting WEP noemt de ‘Roosendaalse methode'”, verduidelijkt burgemeester Van Midden. ,,Oftewel de methode die gebruikt is om in november de vuurwerkoverlast de kop in te drukken.”

Roosendaalse methode

Van Os is blij met de eer die aan haar team wordt toegeschreven. ,,De Roosendaalse methode? Ieder buurtteam doet het op zijn eigen manier. Wat bij ons nogal heeft aangeslagen is repressie die op een gegeven moment heel hard nodig was, maar ook de tijd die we geïnvesteerd hebben in voornamelijk de jongeren, diegenen die hiermee te maken hebben. We hebben geprobeerd om ze uit de anonimiteit te halen, daarmee het gesprek aan te gaan, lik op stuk, direct erbovenop zitten. Maar ook vooraf proberen te achterhalen wie er bij betrokken zijn en daarnaast een ander perspectief bieden in samenwerking met onder andere de gemeente”, legt Van Os de methode in het kort uit. ,,Het is heel makkelijk om te zeggen wat je niet mag doen, maar juist in deze tijd is het ook belangrijk dat je aan kan geven wat je wel kan doen.”

Juiste timing

Het ‘blauwe bloed’ van burgemeester Van Midden ging in november sneller stromen toen hij een avond meeliep met de politie tijdens de aanhoudende vuurwerkoverlasten. ,,De award komt, gezien de avondklokrellen van de afgelopen dagen, precies op het juiste moment kan je inderdaad zeggen. Het is een fenomeen waarmee heel Nederland heeft kennisgemaakt, terwijl wij daar de afgelopen twee maanden al mee bezig zijn geweest. Het is niet te onderschatten wat voor impact dat heeft.”