Roosendaal

Roosendaalse ABBA-fans emotioneel door nieuwe muziek: ‘We waren destijds te jong om het te ervaren’

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Na hits als Waterloo en Dancing Queen brengt de Zweedse band ABBA na bijna 40 jaar weer nieuwe muziek uit. Vorige week werd dit aangekondigd in een ABBA Voyage live-stream. Anita Notenboom en Helga van de Kar van de internationale ABBA-fanclub uit Roosendaal waren aanwezig bij de presentatie in Stockholm. “Het was een grote verrassing. Het bracht toch wel emotie naar boven.”

Tijdens de presentatie waren de nummers I Still Have Faith In You en Don’t Shut Me Down te horen. “Allebei prachtig, maar allebei ook heel verschillend”, aldus Van de Kar. In de ene (I Still Have Faith, red.) zit emotie, ook door de oude videobeelden in de clip. Het andere nummer (Dont Shut Me Down, red.) heeft de echte ABBA-sound. Notenboom voelde haar benen trillen bij het laatste nummer, vertelt ze lachend. “Ik wilde al gaan dansen, maar niemand danste mee.”

Te jong om ABBA te ervaren

De twee ABBA-fans organiseren regelmatig een ABBA-fandag. Ook een aantal keer in Zweden. “Toen kwam Benny! De eerste keer je idool ontmoeten, dat is het”, roept Notenboom enthousiast. Toch hebben de twee dames ABBA zelf nooit live zien optreden. “We waren destijds te jong om dat te ervaren”, aldus Van de Kar.

Ze is daarom blij dat er in Londen een ABBA-concert gehouden zal worden, met zogenoemde ABBAtars. Deze hologrammen zijn geproduceerd door het bedrijf achter Star Wars. De bewegingen van Agnetha, Benny, Björn en Anni-Frid zullen geprojecteerd worden en de muziek wordt live gespeeld. Van de Kar vindt het een slimme manier. “Er zijn veel mensen die ABBA nooit live gezien hebben, waaronder wij dus. Op deze manier krijg je toch de sfeer van zo’n ABBA-concert mee.” Notenboom vult aan: “Flabbergasted. Echt heel mooi. De beelden die we te zien krijgen, is hoe ABBA nu zou zijn.”

Tekst loopt verder onder Instagram-post:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door ABBA (@abba)

Tijdloze nummers

Het ABBA Voyage-concert stelt nieuwe generaties ook in staat om hun muziek te ontdekken. Volgens Van de Kar is de muziek geschikt voor iedereen, omdat er ‘iets magisch’ in de nummers zit. “Het is tijdloos, heeft magie, emotie en blijdschap.” Notenboom: “Het maakt mensen gelukkig. Of je nou goede of slechte tijden hebt, ABBA trekt je er doorheen.”

De kaartverkoop gaat erg hard. Notenboom krijgt zelfs geluiden van fans die geen kaarten meer kunnen bemachtigen. “Ze worden telkens uit het systeem gegooid.” De twee ABBA-fans uit Roosendaal hoeven daarentegen geen tickets te reserveren. “Voor ons ligt er gelukkig een kaartje klaar.”

Lees ook: Fans van over de hele wereld op ABBA-dag in Roosendaal