Roosendaal

Roosendaalse bejaarden krijgen fitheids-APK: ‘Richten ons niet op Rambo-figuur’

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Met licht gepuf tilt een bejaarde vrouw een gewichtje op in een fitnessruimte, terwijl een groepje senioren ondertussen rustig wandelt op de atletiekbaan bij sportpark Vierhoeven. KBO Roosendaal toetst hen op hun coördinatie, mobiliteit, kracht, stabiliteit en uithoudingsvermogen. “Een APK’tje voor bejaarden.”

Door verschillende oefeningen te doen, krijgen zij een persoonlijk advies over hun fitheid. “U hoeft zich niet te richten op een figuur als Rambo met grote spierballen, maar onderhoud wel uw lichaam,” aldus George Bolmers van KBO Roosendaal tijdens een presentatie.

Wake up call

Hij hoopt namelijk dat de doelgroep gezond en fit oud wordt. De oefeningen en een vragenlijst over hun mentale welzijn, moeten er aan bijdragen dat de zorg zo lang mogelijk buiten de deur blijft. “Het is een wake up call: ik moet er wat aan doen!”

De 71-jarige Corrie Koopman uit Roosendaal doet aan nordic walking en zumba. Ze vindt de oefeningen bij Aleco erg makkelijk, maar “je kan je best wel vergissen in je eigen kunnen.”

Daarom krijgen de senioren ook een klein lesje valpreventie. De 86-jarige Marcel Heyatte weet zich gelukkig goed staande te houden. Hij werkt nog iedere dag aan zijn vitaliteit. “Afgelopen maand heb ik 590 kilometer gefietst,” vertelt hij, “maar wel met een e-bike.”

Na afloop van alle oefeningen, krijgen de bejaarden een score over hun vitale kunnen. De APK geeft hen een beeld aan welk onderdeel uit de vitaliteitsschijf van vijf ze nog aandacht moeten schenken. “Het is uiteindelijk toch iets wat ze zelf moeten blijven doen,” concludeert Bolmers.