Roosendaal

Roosendaalse Bloesembos krijgt eerherstel dankzij buurtbewoners

Maarten Elst Maarten Elst

Als het aan buurtbewoners van de B-Bergen ligt, wordt het Bloesembos in ere hersteld. De afgelopen maanden zijn de bewoners bezig geweest met het opknappen van het bos. Inmiddels zijn de contouren van de bloemenweide en de fruithoek zichtbaar. Dit weekend bouwde een team van elf vrijwilligers een tipi op.

,,We zijn momenteel heel het park aan het opknappen”, vertelt Martijn Verbeek, één van de vrijwilligers van het Bloesembos. ,,Zaterdagmorgen verspreiden we houtsnippers. De takken die je hier ziet liggen, zagen we in gelijke stukken en planten we in een cirkel. Zo vormen we een tipi in het Bloesembos.”

Letterzetter

De tipi moet als de kers op de taart van het herstelde Bloesembos worden gezet. Mira van Broekhoven wijst naar de andere kant van het stadspark in ontwikkeling. ,,Daar zijn fruitbomen geplaatst en is een bloemenweide aangelegd”, vertelt Van Broekhoven. ,,Vanwege corona zijn we met een klein team bezig, maar er zijn volop vrijwilligers uit de wijk die graag willen meehelpen.”

Hoe anders was het een aantal jaar geleden toen de laatste naaldbomen uit het park werden verwijderd. De letterzetter terroriseerde het vroegere Bloesembos dat niet meer te redden was. Hans Schoonen, ook één van de vrijwilligers, denkt vaak met weemoed terug. ,,Steeds vaker zagen we bomen verdwijnen tot een kale vlakte overbleef. Als ik daar aan denk, staan de tranen vaak nog in mijn ogen. Uiteindelijk zijn we naar de gemeente gestapt met de vraag waarom ons bos steeds kaler werd. Daar is het plan ontstaan om het Bloesembos in ere te herstellen.”

Divers speelbos

Dion van den Broek, verbinder Openbare Ruimte binnen de gemeente Roosendaal, ondersteunt de bewoners bij het opknappen van het bos. Maar liefst 800 bomen groeien op een paar vierkante meter tot het nieuwe Bloesembos. ,,Het wordt een heel divers bos, een waar speelbos voor kinderen”, vertelt Van den Broek. ,,Naast de bloemenweide komt de fruithoek. Hier kunnen kinderen straks zelf fruit plukken en zo meer kennis opdoen van de natuur.”