Roosendaal

Roosendaalse burgemeester gaat geen enkele vraag over corona uit de weg

Kitty Joachems Kitty Joachems

“Corona is fake nieuws. Ik geloof het pas als u met bewijzen komt” en “wat een onzin, een positieve test zegt helemaal niets, deze burgemeester weet niet waar hij over praat”. Er werden afgelopen maandag kritische vragen gesteld aan de burgemeester van Roosendaal tijdens een Facebook live sessie. En de burgemeester was daar blij om. Sterker nog, hij riep vooral de critici op om al hun vragen te stellen. “Kritische vragen houden ons scherp”, zo stelde de burgemeester.

Door: Kitty Joachems

En zo geschiedde. Burgemeester Han van Midden nam uitvoerig de tijd om op alle vragen antwoord te geven. En hij kwàm met bewijzen. De burgemeester deelde tijdens de sessie grafieken waarin de oplopende besmettingscijfers en ziekenhuisopnames te zien zijn. Hij vertelde daarbij dat er 67 coronapatiënten zijn opgenomen waarvan 11 op de IC. Het gaat hierbij om de cijfers van beide Bravis-vestigingen bij elkaar opgeteld.

Bekeuringen

Tijdens de Facebooksessie deelde hij meer cijfers. Van Midden vertelde dat sinds de laatste landelijke persconferentie 22 bekeuringen zijn uitgeschreven aan mensen die zich niet aan de maatregelen hielden. Voor 18 anderen bleef het bij een waarschuwing. 

Mondkapjes

Er werden ook veel kritische vragen gesteld over de mondkapjes. Voorstanders vinden dat er best strenger op gecontroleerd mag worden bij bijvoorbeeld supermarkt en dat mensen geweigerd mogen worden als ze zonder mondkapje naar binnen willen. Tegenstanders vinden de mondkapjes juist schijnveiligheid en constateren dat mensen het minder nauw nemen met de anderhalve meter omdat ze denken dat het mondkapje hen beschermt. 

Bizarre discussie

Van Midden legt uit dat de mondkapjes op dit moment wettelijk nog niet verplicht zijn. Er is sprake van een dringend advies. Of de mondkapjes effectief zijn vindt de burgemeester een “bizarre discussie.” Zelfs de meningen van experts zijn verdeeld. “Ons kabinet heeft ervoor gekozen om de mondkapjes in te voeren en wil daarmee vooral duidelijkheid bieden.”

Vuurwerk

Over het op handen zijnde vuurwerkverbod reageert Van Midden openhartig: “vuurwerk kan leuk zijn voor kinderen en voor het kind dat vaak nog in de vader of moeder schuilt. Met het oog op de coronacrisis moeten we ons laten leiden door de beslissingen die op landelijk gebied op dit vlak worden genomen.” Daarbij spreekt hij de verwachting uit dat ook een centrale vuurwerkshow geen optie is. “Daar komen te veel mensen op af en dat is niet wenselijk in deze tijd.” 

Klaar met corona

Tijdens de live sessie benadrukt de burgemeester dat hij goed begrijpt dat mensen helemaal klaar zijn met corona. “Als mens ben ik er ook klaar mee maar als burgemeester vind ik het belangrijk dat iedereen de regels opvolgt om de besmettingscijfers te laten dalen.” 

Jongeren

Binnenkort wordt opnieuw een live sessie op Facebook gehouden. Ook voor jongeren zal eenzelfde soort sessie worden georganiseerd. Hiervoor zoekt de burgemeester de samenwerking met de Roosendaalse jongerenraad.

Coronacijfers

Wil je meer weten over de Roosendaalse coronacijfers? Hier vind je alle actuele informatie op basis van RIVM-cijfers

Bekijk hier de hele Facebook-sessie: