Roosendaal

Roosendaalse burgemeester organiseert Facebook Live Sessie over Covid19

Kitty Joachems Kitty Joachems

Afgelopen zaterdag plaatste de Roosendaalse burgemeester Han van Midden een oproep op zijn Facebookpagina. In het bericht waarschuwde hij de inwoners van zijn gemeente voor de oplopende coronabesmettingen. Onder het bericht volgden honderden reacties. Voor- en tegenstanders van de coronamaatregelen lieten van zich horen. Om alle vragen te kunnen beantwoorden en een actuele stand van zaken te geven organiseert de burgemeester donderdag een Facebook live sessie.

Door: Kitty Joachems 

“Het is één minuut voor twaalf, beste mensen”, zo opende zaterdag het Facebookbericht van de burgemeester. Hij roept de inwoners op om in actie te komen. Hij vraagt hen om zich “in vredesnaam” aan de maatregelen te houden. Hij somt de maatregelen nog eens op en sluit het berichtje af met “Dus: niet meer discussiëren, maar doen! Doe het voor jezelf en onze kwetsbaren, voor de overbezette zorg en de medewerkers in de zorg, voor de horeca, onze sportclubs en onze cultuur. Dat kunnen we in Roosendaal, want dat hebben we een paar maanden geleden met elkaar laten zien. Ik reken op jullie!”.

Toch discussie

Direct nadat het bericht geplaatst is komt er een stroom van reacties op gang van voor- en tegenstanders. Ondanks de oproep van de burgemeester is de discussie wederom in volle gang. En dat gaat er niet altijd even genuanceerd aan toe. En niet iedereen is blij met de oproep van de burgemeester. Een enkeling vindt zelfs dat de burgemeester met deze berichten de inwoners van zijn gemeente bedreigd.

Sentiment

Ook de burgemeester laat in de discussie van zich horen. “Beste mensen”, schrijft hij, “ik ben bewust online actief rondom dit bericht omdat ik aanvoelde dat dit veel sentimenten op zou roepen. En terecht. Ik wil u echt vragen om twee dingen van mij aan te nemen:
1. Het is echt 1 voor twaalf qua maatregelen in Roosendaal. Tot vorige week gingen wij als gemeente goed, maar deze week toont een zorgelijk beeld. Ik schuw niet om strak te handhaven, maar ik hoop dat dat niet hoeft. Het is volgens mij aan u!
2. Laten we elkaar niet de maat nemen en discussiëren, maar gewoon gaan doen”. Met die laatste opmerking citeert hij burgemeester Paul Depla van de gemeente Breda.

Facebook Live

Vandaag kondigt Van Midden, opnieuw op Facebook, aan dat hij blij is met alle reacties. Het bewijst volgens hem hoe sterk het onderwerp leeft binnen de Roosendaalse samenleving. Hij geeft aan onmogelijk te kunnen reageren op al die reacties. Daarom organiseert de gemeente een Facebook Live Sessie. Tijdens de sessie gaat de burgemeester graag met de voor- en tegenstanders in gesprek. De sessie is gepland op donderdag 15 oktober. Aan de orde komen de veelgestelde vragen van de afgelopen dagen, zoals het verschil tussen griep en corona. Mensen kunnen onder het bericht nu al vragen achterlaten voor de sessie van donderdag.

Landelijke en regionale update

Naar verwachting kondigt het kabinet vanavond nieuwe landelijke maatregelen aan. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft eerder laten weten dat Nederland zich schrap moet zetten voor aangescherpte maatregelen. Morgen bespreekt burgemeester Van Midden met de Veiligheidsregio of er ook regionale maatregelen worden genomen. Met al deze informatie geeft Van Midden donderdag de inwoners van zijn gemeente de meest recente update.

De Facebook Live Sessie start donderdagmiddag 15 oktober om 16.30 uur. Deze is te volgen via de Facebookpagina van de gemeente Roosendaal