Roosendaal

Roosendaalse cultuursector herpakt haar podium: ‘Armoede als het er niet meer is’

Kunst- en cultuurcoach Ismène Elbers (tweede van links), tijdens een voorstelling op festival Theater op de Grens te Roosendaal

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

De cultuursector heeft tijdens de coronaperiode een flinke klap gehad. Daarom deelt Cultuur Verbindt Roosendaal, samen met diverse coaches, inzichten met Roosendaalse creatievelingen. Ze hopen daarmee dat zij hun podium weer herpakken en weten dat ze er niet alleen voor staan. “Cultuur is net als een botbreuk: als je het niet goed zet, herstelt het wel, maar gaat het scheef lopen,” aldus kunst- en cultuurcoach Ismène Elbers.

Ze is een van de coaches die haar inzichten deelt. De creatieve maker werd zelf ook hard geraakt tijdens de lockdown en weet daardoor als geen ander hoeveel impact dit had op creatieve amateurs en professionals. “Ik kon niet hetgeen doen waar mijn passie, liefde en financiën inzat.” Daardoor kwam ze in een isolement terecht. “Een afschuwelijke periode,” zo beschrijft ze het.

Uiteindelijk vond ze toch de kracht om haar creativiteit weer op te pakken, maar de verbinding maken met het publiek was een grote uitdaging. “Net als eten en drinken hebben we cultuur hard nodig, zowel uitvoerend als belevend. Het is armoede als dat er niet meer zou zijn.”

Handje helpen

De coach, die haar sporen heeft in de dans-, zang- en theaterwereld, helpt Cultuur Verbindt Roosendaal daarom nu om de Roosendaalse cultuursector haar podium te laten herpakken. “Cultuur herstelt zichzelf, maar soms moet je de natuur een handje helpen. Het is net als een botbreuk: als je het niet goed zet, herstelt het wel, maar gaat het scheef lopen.”

Tijdens de gratis Herpak je podium-avond op 29 en 30 juni in de Theaterzaal van Cultuurhuis Bovendonk verdiepen de culturele stichting en de coach zich in de problemen, uitdagingen en ambities van de Roosendaalse creatievelingen. Die zijn erg verschillend. “Er is niet direct een vinger op te leggen,” vertelt Ismène. Het kan gaan om een stukje inspiratie tijdens een creatieve blokkade, maar ook het wegzetten van een idee, waar iemand tijdens de coronaperiode bevlogen mee was. “We kijken naar het herstel, maar ook naar eventuele vraagstukken die er al lagen.”

De vloer op

Dat gebeurt op een ludieke manier. De vijftien deelnemers uit de gemeente Roosendaal gaan niet brainstormen met geeltjes, maar daadwerkelijk de vloer op. “Zoals de filosoof Plato al zei: ‘Je leert meer door met elkaar te spelen, dan een jaar te converseren.’” Door het in kleine groepjes toe te passen, wil Cultuur Verbindt Roosendaal iedere creatieveling zijn verhaal laten vertellen.

“Het is fijn dat we achter de schermen het gesprek aan kunnen gaan met elkaar,” vindt Ismène. “Dan weten we hoe de culturele toekomst in Roosendaal eruit gaat ziet en kan groeien. Er komen nu al prachtige initiatieven naar boven. Ik zie het rooskleurig in.”