Roosendaal

Roosendaalse fietsers willen van paaltjes af: “Hinderlijk en gevaarlijk!”

Ron Vuijk van de fietsersbond bij een van de paaltjes in Roosendaal.

Ron Vuijk van de fietsersbond bij een van de paaltjes in Roosendaal.

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de Fietsersbond luiden de noodklok over fietspaaltjes die een gevaar opleveren voor fietsers. Ook Roosendaal staat vol met deze obstakels, merkte de lokale afdeling van de fietsersbond. “De logica achter deze hinderlijke paaltjes ontgaat mij volledig.”

Ron Vuijk is voorzitter van de Roosendaalse afdeling van de fietsersbond Zondagmiddag maakte hij met zijn vrouw nog een ontspannen fietstochtje vanuit de Roosendaalse wijk Kortendijk. “Nog voordat we bij Visdonk waren, hebben we acht paaltjes geteld. Je hebt het dan over een stukje van vier kilometer”, zegt hij om aan te geven dat het landelijke probleem ook in Roosendaal speelt. Naar schatting van CROW, het kenniscentrum van de overheid voor fietsbeleid staan er ongeveer 200.000 van dit soort paaltjes in Nederland. Hoeveel dat er precies in Roosendaal zijn is onduidelijk. Volgens de gemeente gaat het om tientallen paaltjes.

De paaltjes staan op de fietspaden om auto’s te weren. VVN en de Fietsersbond vinden dat de paaltjes onveilig zijn voor fietsers. “Er gebeuren eigenlijk meer ongevallen met de paaltjes, dan dat ze nut hebben voor de fietsveiligheid”, constateert Rob Stomphorst van VVN in dagblad De Telegraaf. “Fietsers moeten bij drukte de gekste manoeuvres uithalen om op de fiets te blijven.”

Valpartijen

De paaltjes zouden zorgen voor valpartijen en ongelukken met ernstig letsel tot gevolg. Hoeveel dat er precies zijn is moeilijk aan te geven, zegt Vuijk. “Bij een eenzijdig ongeluk neem je vaak je verlies. Als je tegen een paaltje aan bent geknald dan loop je naar huis met of zonder letsel en schade. Omdat de politie niet wordt gebeld, wordt er niks geregistreerd.”, zegt hij.

Visdonktunneltje

Een goed voorbeeld is volgens Vuijk het Visdonktunneltje waar aan weerszijde paaltjes staan. “De afstand tussen het paaltje en de stoep is daar een centimeter of vijftig. Als daar een moeder met een bakfiets langs wil rijden, dan moet ze met een wiel over de stoep. Levensgevaarlijk!” Naast paaltjes leveren ook vluchtheuvels op verschillende plekken een gevaar op voor fietsers, zegt de voorzitter. “Op de Burgemeester Freijterslaan was duidelijk de schade te zien van fietsers en scooters die er tegenaan waren geknald. Dat stoeprandje is nu extra wit gemaakt, maar ze zouden het gewoon weg moeten halen. “

Grote schoonmaak

De fietsersbond en VVN zouden het liefst een grote schoonmaak zien, waarbij zo veel mogelijk paaltjes verdwijnen. “Daar waar de paaltjes echt noodzakelijk zijn, zouden paaltjes van kunststof of rubber gezet kunnen worden, dat beperkt letselschade als er dan toch een fietser tegenaan rijdt.” Ook pleit hij voor ribbels in het wegdek die waarschuwen voor een paaltje. Ook goede verlichting is noodzakelijk.

Oproep

De fietsersbond roept mensen op om hinderlijke paaltjes en vluchtheuvels op fietspaden te melden. Dat kan door een mail te sturen naar [email protected] of via WhatsApp op het nummer 0621201706. “Vermeld duidelijk de locatie en stuur als het kan een foto mee”, zegt Vuijk.

Bezorgbusjes

De fietsersbond en de gemeente zijn naar eigen zeggen in goed overleg met elkaar. “We krijgen geregeld klachten over bezorgbusjes die over het fietspad rijden. Dat is voor ons reden om de fietspaaltjes soms toch te laten staan”, laat de gemeente desgevraagd weten. “Op het moment dat wij meldingen krijgen dat de paaltjes gevaarlijk zijn voor fietsers, dan bekijken we meteen of ze weg kunnen of dat we maatregelen kunnen treffen om ze beter op te laten vallen, zoals extra markering.”