Roosendaal

Roosendaalse hoteleigenaren sturen noodkreet naar college

Hotel Tongerlo in Roosendaal

Foto: © Google Maps

Kitty Joachems Kitty Joachems

Drie hoteleigenaren uit Roosendaal maken zich zorgen over de economische gevolgen van corona voor hun branche. Dat schrijven ze aan het college van burgemeester en wethouders. Ze verwijzen in hun noodkreet naar een brief die ze van Belastingsamenwerking West-Brabant kregen. Daarin staat dat ze aangifte Toeristenbelasting moesten doen over 2020 en dat ze in juli de voorlopige aanslag over 2021 ontvangen. Ze ervaren dit als extra pijnlijk, schrijven ze.

“Bij het innen van de Toeristenbelasting wordt een voorbehoud gemaakt die rekening houdt met minder reizigers, maar de omzet van de Hotelbranche is vele malen minder dan de 50% die nu als marge wordt gehanteerd”, schrijven de hoteleigenaren aan het Roosendaals college. Corné Veraart van Hotel Tongerlo, Jody Mekes van Hotel Central en Rob de Weerd van Hotel Goderie wijzen het college op het feit dat de Roosendaalse hotelbranche afhankelijk is van buitenlandse reizigers. “Die zijn er niet en het is nog maar de vraag wanneer andere landen versoepelingen mogelijk maken”.

Blij met welwillende houding

Positieve geluiden zijn er ook. Ze zijn het erover eens dat het overleg tussen vertegenwoordigers van de Roosendaalse afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland en de gemeente Roosendaal veel heeft opgeleverd. Ze benoemen de snelle afhandeling van de Tozo-regeling, de snelle en welwillende afhandeling van de aanvragen verruimde terrassen, uitstel van de inning van precariobelasting en de maatwerkafspraken over het betalen van omzetbelasting, rioolbelasting en afvalstoffenheffing. Ondanks dat is het niet genoeg om de horeca door de coronacrisis te helpen.

Terras

De hoteleigenaren weten dat er voornemens zijn om de precariobelasting kwijt te schelden of flink te verminderen. En dat is voor veel horecagelegenheden een fijne tegemoetkoming. Maar dat geldt veel minder voor de hotelbranche. “Onze hotels hebben een minimaal terras wat vaak niet voor commerciële doeleinden wordt gebruikt maar grotendeels als service voor hotelgasten die overnachten.”

Kwijtschelding

“Het zou voor de ondernemers in de hotelbranche van Roosendaal een verlichting zijn wanneer u ons tegemoet komt in met name de Toeristenbelasting. Om die reden vragen wij kwijtschelding van de toeristenbelasting over 2020 en 2021″, schrijven zij.

Zwaar weer

Voor VLP-raadslid Eric de Regt is de brief aanleiding om vragen te stellen aan het college. Hij vindt dat de hotelbranche een belangrijke functie heeft in Roosendaal die zorgt voor extra gasten in de gemeente. De Regt schrijft “dat de hotelbranche in zwaar weer zit door de coronacrisis”. En ook “dat zij zeer beperkt is in het ontplooien van andere activiteiten”. Hij vraagt of het college bereid is tegemoet te komen aan het verzoek van de hoteliers. De Regt wil ook weten om welke bedragen dat dan gaat. “Vanuit het Rijk heeft u diverse corona-compensaties ontvangen. Denkt u deze compensatiegelden volledig te gaan gebruiken dan wel nodig te hebben voor de bedoelde bestemming?”, vraagt De Regt in zijn brief.