Roosendaal

Roosendaalse jeugd wil meer plek voor anderhalvemeter-activiteiten

Roosendaalse Lijst en VVD praten burgemeester en wethouders bij over coronagesprekken met scholen

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De jeugd van Roosendaal wil meer plaatsen waar ze kunnen sporten of activiteiten kunnen organiseren, terwijl ze zich aan de anderhalve meter afstand houden. Ook willen ze makkelijker contact kunnen opnemen met de gemeente Roosendaal om ideeën te bespreken. Dat blijkt uit de coronagesprekken die de Roosendaalse Lijst en de VVD hebben gehouden op basis- en middelbare scholen.

Basisschoolkinderen en tieners in Roosendaal willen graag activiteiten organiseren, maar weten niet waar ze terecht kunnen om dat te regelen. De jeugd weet niet op welke plekken ze genoeg ruimte hebben voor sport en spel, als ze ook anderhalve meter afstand willen houden. En ze weet ook niet goed waar ze hulp kunnen vinden, of hoe ze de gemeente kunnen bereiken. Dat blijkt uit coronagesprekken die de Roosendaalse Lijst en de VVD hadden op scholen. De politieke partijen hebben de resultaten van de gesprekken besproken met burgemeester en wethouders van Roosendaal.

Activiteiten tegen eenzaamheid

Jongeren willen vaker gebruik kunnen maken van bestaande voorzieningen, zoals een zwembad of sporthal. Bijvoorbeeld door kinderen in te delen op leeftijd en ze een vaste tijd te geven om te komen sporten of spelen. Als dat niet kan, wil de jeugd graag nieuwe activiteiten. Ze willen graag meer uitdaging en ontspanning binnen de anderhalvemetersamenleving. Anders voelen ze zich sneller eenzaam, omdat ze niet samenkomen voor hobby’s en verenigingsleven.

De Roosendaalse Lijst en de VVD merken dat de jeugd baalt van de term ‘het nieuwe normaal’. Want ze vinden de manier waarop de samenleving nu wordt ingericht niet normaal. Sommige jongeren verwachten ook dat ‘het nieuwe normaal’ jaren blijft duren. Anderhalve meter afstand houden van vreemden vinden ze geen probleem, dat lukt goed. Maar bij familie en vrienden hebben ze daar moeite mee. Toch vinden sommigen dat de versoepeling van de afgelopen weken te snel is gegaan.

Onduidelijkheid over mogelijkheden

Volgens de twee partijen heeft de jeugd veel ideeën. En willen ze ook graag zelf activiteiten organiseren. Maar ze weten niet welke locaties er zijn, binnen of buiten, die groot genoeg zijn om iets te doen en toch anderhalve meter afstand te houden. De politieke partijen vragen daarom aan de gemeente Roosendaal of de beschikbare locaties bekend gemaakt kunnen worden. Zodat jongeren weten wat hun mogelijkheden zijn.

De jongere kinderen hebben moeite te begrijpen wat er allemaal gebeurt en wat de regels zijn. Het is verwarrend voor ze dat veel voorzieningen gesloten zijn, terwijl zij zich niet aan de anderhalve meter afstand hoeven te houden. De Roosendaalse Lijst en de VVD vragen zich daarom af, of de gemeente ook duidelijk informatiemateriaal kan maken op het niveau van kinderen.

Eigen plek in buurthuizen

De jeugd heeft ook aangegeven een eigen plek te missen in de buurthuizen. Ze zouden graag gebruik maken van de buurthuizen, maar hebben dan graag een ‘jongerenplek’. Ze vinden dat de ruimtes nu alleen ingericht zijn voor ouderen en komen er daarom nooit.

De Roosendaalse Lijst en de VVD zijn tevreden over de coronagesprekken met de jongeren. De resultaten hebben ze besproken met burgemeester en wethouders van Roosendaal. “We hopen dat deze terugkoppeling met aanbevelingen leidt tot concrete acties voor onze jongeren!,” aldus de partijen.