Roosendaal

Roosendaalse jeugdboa’s komen in actie tegen alcoholgebruik door minderjarigen

Daphne Haverkamp Daphne Haverkamp

Alcohol onder de achttien. Een groot probleem, omdat hersenen op deze leeftijd nog in ontwikkeling zijn. Jongeren lijken zich daar daarentegen, volgens de Roosendaalse jeugdboa’s Jackie en Jeroen, vaak niet van bewust te zijn. “Wij komen regelmatig jongeren tegen die te veel alcohol op hebben.” Daarom namen ze het initiatief om hier iets aan te doen.

De twee maakten namelijk de documentaire Proost op je gezondheid, die onlangs in première ging. “We willen niet zeggen dat ze niet mogen drinken, maar maken ze bewust van de gevaren”, aldus Jeroen.

Te diep in het glaasje

“Tijdens onze avond- en nachtdiensten, komen we vaak in aanraking met minderjarige jongeren die te diep in het glaasje hebben gekeken”, vervolgt de jeugdboa. “We maken dan de keuze om ze naar huis te brengen en een gesprek aan te gaan met de ouders, of bellen de ouders met de mededeling dat ze hun kind mogen komen ophalen, omdat die anders niet veilig thuiskomt.”

“In het ergste geval gebeurt het dat we iemand door de ambulance moeten laten nakijken, of we sturen iemand naar Halt,” vult zijn collega Jackie aan. Wanneer de boa’s in gesprek gaan met deze jongeren, komen ze vaak tot de conclusie dat zij eigenlijk geen idee hebben wat het gevaar is van drinken op zo’n jonge leeftijd.

Alcoholvergiftiging

In de documentaire wordt het alcoholprobleem van verschillende kanten belicht. Zo spreken Jackie en Jeroen onder andere met ouders, jongeren en horecaondernemers.

Het ziekenhuispersoneel van het Bravis Ziekenhuis Roosendaal deelde schokkende feiten, vertelt Jackie. “Elk weekend krijgen zij vier tot vijf jongeren met alcoholvergiftiging binnen. Dat zijn natuurlijk hele hoge cijfers!”

Met de documentaire hopen de boa’s meer bewustzijn te creëren over NIX18. “We hopen dat jongeren en hun ouders er iets van leren. Iedereen weet wel dat alcohol gevaarlijk kan zijn, maar het is groter dan veel mensen denken. ”

Lees ook: Ouders bezoeken uitgaansplekken van jongeren tijdens ‘Happy Ouders’