Roosendaal

Roosendaalse kadewanden minder grijs door groene ‘ladekasten’

Daphne Haverkamp Daphne Haverkamp

De vierhonderd meter lange kade langs de Vliet in de Roosendaalse wijk Stadsoevers zag er tot vorige week maandag kaal en grijs uit. Daar komt nu verandering in met planten en bloemen. “Die maken de stad ook een stuk gezelliger”, aldus landschapsarchitect Donald Marskamp.

Ondanks de kou aan het water, zijn mensen hard aan het werk om de bloembakken te vullen. “We wilden meer vergroening langs de wanden. Het ziet er nu erg kaal en grijs uit”, vertelt de landschapsarchitect, die ‘ladekasten’ ontwierp.

“De bedoeling van deze ‘ladekasten’ is dat het een speels karakter geeft, doordat het lijkt alsof de lades door iemand wild zijn opengetrokken. De ene lade is meer open dan de ander.” Door dit effect is er de mogelijkheid om op de ene plek meer groen te plaatsen dan op de andere plek.

Verschillende planten en bloemen

Ook de planten en bloemen varieren. “De planten die we geplant hebben, komen vaak voor op kademuren, zoals varens, grasvlokjes en helmbloemen. Daarnaast maken we het beton wat ruwer, zodat er ook mossen op de kades kunnen groeien.”

Het is niet zo dat de gehele kadewand gevuld is met groen. “De wand is vierhonderd meter lang. Om de negen meter hebben we een ‘ladekast’ geplaatst. Zo zit er een systeem in en wordt het niet te druk.” De lades zijn overigens ook een verwijzing naar het laden en lossen van suikerbieten, wat vroeger veel werd gedaan bij Van Gilse op de Vliet.

Water via gootjes

Tijdens het ontwerp is er ook gelet op voldoende water voor al dat groen. “De planten aan de lage kades krijgen water door een goot die bovenop de kadewand ligt. Het water wat op de promenades valt, loopt deze goot in. Onder de ‘ladekasten’ liggen ook gootjes, waardoor het overtollige water de Vliet in stroomt.” Het groen aan de hoge kades krijgt water van de Vliet zelf, doordat deze kades in het water staan.

Momenteel is er nog niet veel van het groen te zien, “maar in het voorjaar zien de kadewanden er een stuk gezelliger uit”, verzekert Marskamp.