Roosendaal

Roosendaalse kerststal na jaren terug in de stad, maar op nieuwe plek

Foto: gemeente Roosendaal

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De Roosendaalse kerststal is voor het eerst in jaren weer te zien, op een nieuwe plek. De levensgrote houten beelden van de kerststal staan dit jaar in de paterstuin van de Onze Lieve Vrouwe Kerk aan de Kade in Roosendaal, beter bekend als de Paterskerk. Ze stonden vroeger bij de Sint Jan en daarna bij de kinderboerderij. Maar daar beschadigden vandalen de kerststal steeds. Daarom is nu gekozen voor een plek die op slot gaat, zodra het donker wordt.

Door: Bianca van Vugt

Roosendaal heeft een oude traditie in ere kunnen herstellen: de kerststal met levensgrote houten beelden is terug in de stad. De kerststal heeft jarenlang in de gemeentelijke opslag gestaan, omdat vandalen het steeds beschadigden. Nu staan de beelden op een nieuwe plek: de paterstuin van de Onze Lieve Vrouwe Kerk aan de Kade in Roosendaal, bij de Roosendalers beter bekend als de Paterskerk.

Zodra het donker wordt, gaat het hek dicht

Het was traditie om de kerststal elk jaar neer te zetten bij de Sint Jan op de Markt, mooi in het centrum van de stad. Nadat de beelden daar een paar keer vernield waren door vandalen, heeft de gemeente de kerststal verplaatst naar kinderboerderij Minnebeek. Maar ook daar stonden de beelden niet veilig. Daarom verdween de kerststal naar de opslag.

Vrijwilligers van de Onze Lieve Vrouwe Kerk bedachten dat de kerststal prima zou passen in hun paterstuin. Deze tuin is open voor publiek, dus iedereen kan komen kijken. Maar deze plek wordt ’s avonds en ’s nachts afgesloten, waardoor de beelden minder kwetsbaar zijn voor vandalen. De gemeente heeft de kerststal zaterdag neergezet en er verlichting in gemaakt. Natuurlijk staat er ook een kerstboom naast.

Op kerstavond, 24 december, wel ‘s avonds open

Wethouder Inge Raaijmakers is blij met het plan van de vrijwilligers. “Een mooi idee vanuit onze inwoners, dat we als gemeentebestuur uiteraard van harte ondersteunen,” zegt ze. “Zeker als vrijwilligers onze stad een beetje mooier en gezelliger maken in deze toch al lastige coronaperiode.”

Je kunt de kerststal gaan bekijken in de tuin van de Paterskerk aan de Kade 23 in Roosendaal. De paterstuin is elke dag open van 9.00 uur tot 16.30 uur. Op kerstavond, 24 december, is de tuin ook ’s avonds open. Voor liefhebbers van kerststallen hebben de vrijwilligers van de kerk nog een extraatje. Want binnen in de Paterskerk is voor het eerst de kerststal te zien van de paters redemptoristen. En dat is een kerststal uit 1872.