Roosendaal

Roosendaalse Lijst bezorgd over toekomst buslijn door Wouw en Wouwse Plantage

© Archief ZuidWest Update

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De Roosendaalse Lijst maakt zich zorgen over de nieuwe indeling van busroutes in de regio. De partij is bang dat vooral scholieren uit Wouw en Wouwse Plantage veel langer onderweg zijn. In 2025 gaat de nieuwe termijn in voor het openbaar vervoer in Brabant. De provincie heeft een lijst van eisen gemaakt, waaraan vervoersbedrijven moeten voldoen om in aanmerking te komen voor een vergunning. De Roosendaalse Lijst mist op die lijst een goede busverbinding tussen Roosendaal en Hoogerheide.

De provincie bepaalt welke bedrijven vanaf 2025 het openbaar vervoer mogen verzorgen. En dus ook welke routes er minimaal gereden moeten worden. Dat kan met verschillende soorten openbaar vervoer, zoals lijndiensten en buurtbussen. Bedrijven kunnen een voorstel doen over hoe ze het openbaar vervoer willen uitvoeren. Ze mogen natuurlijk extra service leveren, maar moeten in elk geval minstens doen wat er in het Programma van Eisen staat.

Van Wouw naar Ossendrecht via Bergen op Zoom

De Roosendaalse Lijst wil weten wat hiervan de gevolgen zijn voor de inwoners van de gemeente Roosendaal. En wat de gemeente heeft gedaan om het openbaar vervoer te beschermen. De raadsleden Stijn van Looveren en Marco Schillemans maken zich vooral zorgen over de huidige buslijn 104. Deze lijn van Roosendaal naar Hoogerheide staat niet bij de verplichte routes. Wel is er dan een buslijn voor scholieren, maar die rijdt alleen tussen station Roosendaal en Wouwse Plantage.

“Deze voorgenomen wijziging heeft grote consequenties voor de scholieren uit Wouw en Wouwse Plantage welke naar het Zuidwesthoek College gaan in Ossendrecht,” schrijven Van Looveren en Schillemans aan de gemeente. “Wanneer zij met het openbaar vervoer naar school willen gaan, dienen zij in de toekomst te reizen via Station Bergen op Zoom wat leidt tot een hoop extra reistijd.”

Buslijn 104 ook belangrijk voor nieuw ziekenhuis

De raadsleden van Roosendaalse Lijst willen dat de gemeente moeite doet om buslijn 104 te houden. Bijvoorbeeld door samen met de Dorpsraad Wouw en het Bewonersplatform Wouwse Plantage te gaan praten met de provincie. Want volgens Van Looveren en Schillemans zijn scholieren niet de enige die last krijgen van het verdwijnen van lijn 104. Inwoners van de gemeente Woensdrecht die naar het nieuwe Bravis ziekenhuis willen in de Bulkenaar in Roosendaal zouden ook deze buslijn nodig hebben.

Op de website van de provincie vind je meer informatie over de aanbesteding van het openbaar vervoer 2025-2035. Onderaan deze website zie je de kop “Zie ook”. Daar vind je links naar onder andere het Programma van Eisen, dat je daar kunt downloaden.