Roosendaal

Roosendaalse Lijst en VLP kunnen prima samen door één deur

Charl Goossens (RL) en Arwen van Gestel (VLP) aan tafel bij de talkshow M2 (foto: ZuidWest TV)

Kitty Joachems Kitty Joachems

Aan het begin van het politieke jaar kijken de fractievoorzitters van de Roosendaalse Lijst (RL) en de Vrije Liberale Partij (VLP) terug op een bewogen zomer. Een zomer waarin de overstap van raadslid Eric de Regt van de RL naar de VLP stof deed opwaaien. Welke invloed had zijn overstap op de lokale politiek?

Door: Kitty Joachems

Met de overstap van De Regt is de VLP nu de partij met de meeste zetels. De oppositiepartij behaalde bij de verkiezingen van 2018 6 zetels. Dat zijn er nu 8 want in oktober 2019 besloot Alex Raggers zijn D66 zetel in te wisselen voor een plek bij de VLP. De Roosendaalse Lijst levert door het vertrek van fractievoorzitter De Regt een zetel in en komt daarmee op 7. De nieuwe fractievoorzitter van de Roosendaalse Lijst, Charl Goossens, bekijkt dat anders. In de talkshow M² zei hij hierover: “als je naar de kiezers kijkt zijn we met ruim 6900 stemmen nog steeds de grootste partij in vergelijking met de 4700 stemmen van de VLP.”

Overstappen is een persoonlijke keuze

Zowel Goossens als de fractievoorzitter van de VLP, Arwen van Gestel, vinden dat de overstap van De Regt niet tot wrijving heeft geleid in de raadszaal. “Een wenkbrauw gaat links en rechts wel eens omhoog maar dat is inherent aan het huidig politiek model”, zegt Van Gestel. “Het gaat erom dat je een breed draagvlak zoekt voor jouw voorstellen bij mederaadsleden en daarvoor ga ik net zo goed bij de Roosendaalse Lijst te rade als bij andere collega-raadsleden.”

Goossens bevestigt dat. Hij noemt de overstap van een raadslid een persoonlijke keuze. “Dat maakt voor de politieke verstandhouding niets uit. Ik heb grote bewondering voor de scherpte van de VLP en ik heb er geen enkel probleem mee om met hen samen te werken”, aldus Goossens.

Samen in de coalitie?

Duidelijk is dat beide lokale partijen in Roosendaal op veel steun van de kiezers mogen rekenen. De vraag is hoe dat zich gaat verhouden bij de volgende verkiezingen. Goossens: “misschien vormen we samen wel de meerderheid na de verkiezingen van 2022”. Daar heeft Van Gestel wel oren naar. Dat betekent overigens niet dat dat ook automatisch een wethouderspost voor De Regt zou opleveren. “Het gaat om de positie, het beleid en het belang voor de gehele gemeente Roosendaal. Als we daar zicht op hebben zoeken we een geschikte kandidaat. Je moet dat niet omdraaien.”

Kijk hier het hele interview met de beide fractievoorzitters terug.