Roosendaal

Roosendaalse Lijst is overlast graffiti beu: ‘Vorm van verloedering’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Roosendaal verpaupert door overlast van graffiti. Beledigende woorden, onleesbare teksten en bendetekens zijn overal in de binnenstad terug te vinden. Het is een doorn in het oog voor Gert-Jan van Oosterbosch van de Roosendaalse Lijst. “Dit draagt echt enorm bij aan het verloederen van het straatbeeld.”

De Laan van België. Het is een ‘mooi’ voorbeeld van graffitioverlast. Het fietspad bovenop het viaduct is namelijk compleet beklad met leuzen en tags. Bijna iedereen kent het viaduct wel. Fietsers vanwege het snelfietspad, automobilisten omdat ze er onderdoor rijden. “Zo’n bepalend stuk van de stad, en het is helemaal beklad”, begint raadslid Gert-Jan van Oosterbosch.

De graffiti ziet er niet uit. Het draagt echt niet bij aan het beeld van Roosendaal.

Er is geen kunst te zien op het viaduct. “Er lijken veel ‘tags’ van bendes tussen te zitten. Het ziet er niet uit, en draagt echt niet bij aan het beeld van Roosendaal.” Het stuk waar Gert-Jan over praat, is niet van de gemeente. “Op zich begrijpelijk dat het dus niet wordt schoongemaakt. Maar er zijn genoeg andere gemeenten die wél actief zijn in het verwijderen van graffiti. Ook als het niet van de gemeente is.”

Als voorbeeld noemt Gert-Jan een tactiek uit Amsterdam. “Daar smeren ze een soort bijenwas op viaducten. Het is dan vervolgens heel makkelijk om de graffiti eraf te wassen.” In het verleden zouden er plannen zijn gemaakt om de graffiti te verwijderen. “Dat zien we alleen nog niet echt terug in de stad.”

We hopen dat de schoonmaak in het vervolg netjes bijgehouden wordt.

Omdat Gert-Jan en zijn partij de verloedering graag zien verdwijnen, hebben ze raadsvragen opgesteld. “We hopen dat de gemeente hierdoor in gesprek gaat met het ministerie, om de schoonmaak in het vervolg netjes bij te houden. Of dat ze zelf aan de slag gaan om de stad schoon te houden, ook als het om locaties gaat die niet bij de gemeente horen.”