Roosendaal

Roosendaalse Lijst: loopt eigen jeugd ook met goedkope messen?

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De Roosendaalse Lijst wil weten of er ook in de gemeente Roosendaal kinderen rondlopen met messen uit winkels als Action, Blokker, Hema, Xenos en Ikea. De partij reageert op nieuws uit Zaanstad waar de Action voortaan geen messen meer verkoopt aan minderjarigen. Dat gebeurde op verzoek van de politie.

Door: Bianca van Vugt

Het begon met een oproep van burgemeester Jan Hamming van Zaanstad. Hij riep winkels als Blokker, Hema, Xenos en Ikea op geen messen meer te verkopen aan kinderen. De Action was daar in heel Nederland al mee gestopt na gesprekken met de politie en gemeente.

Messen om te dreigen bij ruzies

“De politie Zaanstreek trof steeds vaker minderjarigen aan met een mes op zak,” schrijft de Roosendaalse Lijst aan burgemeester en wethouders. Dat waren messen van winkelketen Aldi: goedkoop, scherp en met hoes. De kinderen gebruikten de messen om mee te dreigen bij ruzies op straat.

Na een gesprek met de politie besloot de Action om een leeftijdsgrens in te stellen: geen verkoop meer van messen aan minderjarigen. En het geldt voor heel het land. “Maanden later blijkt deze maatregel effect te hebben: er is sindsdien geen Action-mes meer aangetroffen bij minderjarigen,” aldus de Roosendaalse Lijst. De partij wil weten hoe het er in Roosendaal voor staat en stelt daarom vragen aan burgemeester en wethouders.

Roosendaalse situatie

De Roosendaalse Lijst wil weten of er in de gemeente Roosendaal ook kinderen rondlopen en dreigen met goedkope messen. En of het nodig is om daar maatregelen tegen te nemen. “Dit ter vergroting van ook het veiligheidsgevoel van onze Roosendaalse burgers,” aldus de partij.

De Roosendaalse Lijst vraagt ook wat de gemeente gaat doen om dit soort problemen te voorkomen, als blijkt dat er nu nog niets aan de hand is. Al hebben ook de winkelketens IKEA, Hema en Xenos inmiddels besloten geen messen meer te verkopen aan minderjarigen.