Roosendaal

Roosendaalse Lijst: nieuwe dienstregeling Arriva is desastreus voor de dorpen

Sven de Laet Sven de Laet

De Roosendaalse Lijst maakt zich zorgen, nu het busvervoer van Arriva vanaf 9 januari flink op de schop gaat. In de nieuwe dienstregeling verdwijnen een hoop ritten, met name in de daluren. “De mobiliteit van oudere inwoners gaat zo fors achteruit.”

Raadslid Marco Schillemans stipt de verbinding tussen Roosendaal en Wouwse Plantage aan als voorbeeld. “Die wordt in de daluren geschrapt.” En dat heeft grote gevolgen voor de inwoners van het dorp. “Voorzieningen zoals de dokter en het ziekenhuis worden zo een stuk slechter bereikbaar. Zeker voor oudere inwoners. Dat geldt ook voor winkels, trouwens.”

Jongeren zullen zo misschien nog eerder het dorp verlaten om op kamers te gaan wonen.

En Schillemans ziet nog een mogelijk probleem. “Jongeren zullen zo misschien nog eerder het dorp verlaten om op kamers te gaan wonen. Zo verliezen ze de binding met het dorp en stichten ze later hun gezin op een andere plek.”

Toch ligt er volgens het raadslid een oplossing voor de hand. “In Wouwse Plantage is er op dit moment al het zogenaamde WP-mobiel, een vrijwilligersinitiatief, waarbij inwoners van het dorp tegen gereduceerd tarief van A naar B kunnen worden gebracht.”

Schillemans wil nu van de wethouder weten of dat concept kan worden uitgebreid, nu een hoop busritten komen te vervallen. “En we zijn benieuwd of dit haalbaar is in de andere dorpen, waar de inwoners ook last hebben van de nieuwe dienstregeling.”