Roosendaal

Roosendaalse Lijst trekt aan de bel over onkruidgroei: ‘Verslonsde uitstraling’

Een voorbeeld van een pad vol onkruid | Foto: Andre Verstijlen

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Er is teveel onkruid op de paden en wegen van de gemeente Roosendaal. Dat vinden niet alleen de raadsleden van de Roosendaalse Lijst, maar ook de inwoners van Roosendaal die dit probleem bij de partij aankaarten. Daarom stelt de partij raadsvragen.

“Vindt het college het moeilijk om de onkruidgroei goed bij te houden?”, dat vraagt burgerraadslid Andre Verstijlen zich hardop af namens de partij. “Er is ontzettend veel onkruidgroei op paden en wegen binnen de gemeente. Dus niet alleen in Roosendaal zelf, maar ook in de dorpen en buitengebieden.”

Verwarring

In het onkruidbeleid van de gemeente is te lezen dat de gemeente beeldkwaliteit B hanteert. “Dat betekent dat er niet teveel onkruid op bijvoorbeeld stoepen mag groeien.” Helemaal onkruidloos hoeft het niet te zijn, dat hoort namelijk bij beeldkwaliteit A. “Maar in onze gemeente zie je niet een beetje onkruid, we zien het juist heel veel.”

Buiten dat het straatbeeld er ‘verslonsd’ uitziet, zoals de Roosendaalse Lijst het omschrijft, heerst er ook verwarring. “Er is namelijk al door het vorige college besloten dat het onkruidbeleid op niveau B moet zijn. Maar in de recente kadernota staat dat er het streven is om van C naar B te gaan. Ergens klopt het dus niet.”

Vergroenen op de verkeerde manier

Vanwege het begroeide beeld van Roosendaal, en de verwarring die is ontstaan over het onkruidbeleid, heeft de partij de vragen gesteld aan het gemeentebestuur. “We willen hiermee het college even wakker schudden. Roosendaal vergroent, maar niet dankzij plantsoenen. Het vergroent door de grote hoeveelheid onkruid.”

Verstijlen snapt dat er arbeidsschaarste is, en het daarom wellicht moeilijker is om het onderhoud bij te houden. “Maar het lijkt ons dat er voldoende middelen zijn om alles te onderhouden. De gemeente wil immers zelf vasthouden aan kwaliteit B.”

Reactie

“We hopen een reactie te krijgen waarin staat dat er iets aan gedaan gaat worden. En dat dit dus niet kan. In parken horen mensen gezellig te wandelen, maar sommige parken zijn helemaal vergroeid.”

Het raadslid benadrukt nog wel dat het in dit geval om onkruid op stoepen, paden en wegen gaat. “Dus niet om bermen!”