Roosendaal

Roosendaalse Lijst wil dat gemeente afvaldumpers aanspreekt op hun gedrag

Gedumpt afval en volle vuilniszakken in plantsoen

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De Roosendaalse Lijst wil dat de gemeente vaker in gesprek gaat met mensen die afval dumpen. De partij denkt dat afvaldumpers zich niet laten tegenhouden door boetes. De Roosendaalse Lijst stelt daarom schriftelijke vragen aan burgemeester en wethouders. De partij wil weten hoe vaak afvaldumpers worden gepakt, hoe vaak ze dan zelf hun troep weer komen opruimen, hoe hoog de boetes zijn die ze krijgen en wat het de gemeente kost om het afval op te ruimen.

Sommige afvaldumpers maken het de politie makkelijk. Zij vergeten te controleren of er tussen het afval ook post zit met hun namen en adressen. Afgelopen woensdag kon de politie op die manier drie mensen vinden die hun rotzooi hadden gedumpt in een sloot aan de Oude Turfvaartsestraat in Nispen. Tot grote tevredenheid van de Roosendaalse Lijst. Maar de partij vindt dat er meer gedaan moet worden.

Daders uit de anonimiteit halen

De Roosendaalse Lijst is blij dat de daders gevonden zijn en een boete krijgen. De partij vraagt zich alleen af of die boetes hoog genoeg zijn om echt indruk te maken. En of het niet beter is om in gesprek te gaan met afvaldumpers. De raadsleden Marco Schillemans en Kees Hoendervangers stellen hierover vragen aan burgemeester en wethouders van Roosendaal. “Daders denken er nu gewoon mee weg te komen,” legt Schillemans uit. Een goed gesprek kan dat doorbreken, denkt hij. “We hopen dat ze zo uit de anonimiteit worden getrokken.”

Volgens Schillemans is het onrechtvaardig naar andere burgers als afvaldumpers alles zo maar weggooien en er mee wegkomen. “Spreek daders er op aan. Vraag hen ‘Waarom flikker je het zo in de sloot en rij je niet even naar de milieustraat?’ Het moet gewoon aangepakt worden, dat ze er niet zo makkelijk van afkomen,” legt het raadslid uit. “En stel nou dat iemand echt niet weet dat ie het afval vaak gewoon gratis kwijt kan, dan kun je in zo’n gesprek een flyer uitdelen en informatie geven.”

Boetes van zo’n 100 tot 400 euro

De Roosendaalse Lijst denkt dat bekeuringen uitdelen te weinig helpt. Ook al kunnen de boetes voor het illegaal storten van afval oplopen tot enkele honderden euro’s. Als je je huisvuil verkeerd aanbiedt, bijvoorbeeld door een extra vuilniszak naast je container te zetten, kun je rekenen op een boete van zo’n 100 euro. Maar als je afval stort op een plek waar het niet mag, kijk je al gauw naar een bekeuring van 400 euro. Vaak krijg je dan nog eerst de kans om het afval zelf op te komen ruimen. Doe je dat niet, dan kun je ook nog een vordering krijgen van de grondeigenaar. Want die zal proberen de schoonmaakkosten terug te krijgen van de dader.

De Roosendaalse Lijst wil weten hoe vaak de gemeente opdraait voor de opruimkosten van gedumpt afval. En natuurlijk hoe veel geld het dan kost. Schillemans en Hoendervangers vragen zich ook af of de boetes voor illegale stortingen omhoog moeten. Want nu vinden sommige daders het niet de moeite om hun troep op te komen ruimen. Ze kiezen dan liever voor de boete, zoals een man uit Moergestel begin april nog deed.

Schillemans en Hoendervangers lijken meer te voelen voor een stevig gesprek met de daders.  Ze willen weten of de gemeente ook denkt dat een persoonlijk gesprek met hardleerse overtreders meer effect heeft dan alleen een boete. De Roosendaalse Lijst wil weten of de gemeente dat soort gesprekken al voert. En zo ja, hoe die gesprekken dan verlopen.