Roosendaal

Roosendaalse Lijst wil grensoverschrijdend verkeersplan om Nispen te ontlasten

Fietser steekt vanaf links een t-splitsing over met op de achtergrond een woning

De Hemelrijk voordat er paaltjes zijn gezet. Je kunt nu met de auto niet meer links of rechts afslaan (Foto: Google Maps)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De Roosendaalse Lijst wil dat de gemeenten Roosendaal en Essen samen een verkeersplan maken. Het grensverkeer zorgt voor grote drukte in Nispen. En twee weken geleden besloot Essen om de Hemelrijk, een straat op de grens met Nispen, af te sluiten voor auto’s en eenrichting te maken. De Roosendaalse Lijst wil weten wat daarvan de gevolgen zijn voor de Nispenaren. En of de gemeente Roosendaal wist dat de Hemelrijk in Essen dicht ging.

In Essen zijn de gemoederen over het afsluiten van de Hemelrijk behoorlijk opgelopen. Het gemeentebestuur besloot de straat met paaltjes af te sluiten voor auto’s en vrachtverkeer. Want het werd te druk en te gevaarlijk. Maar omwonenden vinden het er alleen maar gevaarlijker op geworden. Want nu moet al het verkeer er langs dezelfde kant weer uit. Ze wilden graag een oplossing, maar hadden liever andere maatregelen gezien, zoals verkeerssluizen of fietspaden.

“Verkeersdruk in Nispen is hoog”

De schepen (wethouder) van Mobiliteit in Essen, Brigitte Quick, wil in september evalueren of de paaltjes op de Hemelrijk goed werken. Dan kan de afsluiting van de weg meteen permanent worden gemaakt. Maar het kan ook zijn, dat er nieuwe oplossingen moeten komen. En dan neemt Essen dat mee in hun globale mobiliteitsplan. De Roosendaalse Lijst wil weten of de gemeente Roosendaal daar bij betrokken is, of wordt. Want de Hemelrijk ligt bijna pal op de grens.

De Roosendaalse Lijst vraagt zich af wat de gevolgen zijn voor de Nederlandse kant van de afsluiting. En welke routes het verkeer voortaan gaat nemen. “De gehele midden en noordelijke helft van Essen ontsluit nu via het dorp Nispen: Hollandsdiepstraat, Essenseweg en Heijbeeksestraat. De verkeersdruk in Nispen is hoog blijkt uit tellingen,” schrijft de partij aan burgemeester en wethouders.

Grensoverschrijdend verkeersplan maken

Essen is bezig met een globaal mobiliteitsplan. Dat lijkt de Roosendaalse Lijst een mooi moment om in te haken. “Is de gemeente Roosendaal bereid om samen met de gemeente Essen een grensoverschrijdend verkeerscirculatieplan/mobiliteitsplan op te stellen?” Als Roosendaal samen gaat werken met Essen, wil de Roosendaalse Lijst weten wanneer het mobiliteitsplan klaar is. En als Roosendaal niet gaat samenwerken met Essen, dan wil de partij weten waarom dat niet gebeurt.