Wouwse Plantage

Roosendaalse Lijst wil open plein in Wouwse Plantage

Herbert Kats Herbert Kats

De Roosendaalse Lijst wil voorkomen dat het Gertrudisplein in Wouwse Plantage dicht gaat voor allerlei activiteiten. Verkoop van de kerk kan verschillende organisaties treffen die ervan gebruikmaken. Raadslid Stijn van Looveren hecht waarde aan de huidige rol en noemt het een schakel in de leefbaarheid van het dorp.

Hij is in actie gekomen door het vooruitzicht dat de Gertrudiskerk nog dit voorjaar zal sluiten. Gebeurt dat, dan is aannemelijk dat vrij gebruik van het plein, aan de voorkant van het gebouw, verandert. Daarom benadrukt de Roosendaalse Lijst nu dat het Gertrudisplein behouden dient te blijven als ontmoetingsplek. Voor inwoners maar ook voor passerende fietsers en wandelaars. ,,Een mooie plek voor een stop, met een watertap.”

Motie

Volgende week donderdag bespreekt de Roosendaalse Lijst tijdens een inspraakbijeenkomst een al voorbereide motie. “Zo kunnen raadsleden vooraf kennis nemen van de kwestie”, zegt Van Looveren over de koppeling met de raadsvergadering die aansluitend op de rol staat. Het concept kan zonodig aangevuld worden met wat insprekers aandragen. Kern is een voorstel om onderzoek te doen naar de mogelijkheden om het plein tóch open te houden. De gemeenteraad kan dan op 7 maart spijkers met koppen slaan, is de gedachte.

Inhalen prins

Verkoop kan directe consequenties hebben voor onder meer Stichting Kindercarnaval Wouwse Plantage. Die ziet niet één-twee-drie alternatieven, geeft Bianca Daamen aan. ”Op 3 februari halen we daar de prins in, waarna we naar de Kindermiddag in De Spil gaan.” Of het schoolplein een uitwijk zou bieden kan ze nog niet voorzien.

Stichting KinderVakantieWerk en Bewonersplatform maken eveneens gebruik van het plein. Dat geldt ook voor de lampionnenoptocht en concerten van de harmonie. “En met de Kerst stond er een kerstboom”, vult Stijn Van Looveren aan.

Hij was zelf één van de inwoners van Wouwse Plantage die het plein in 2016 opknapten. Een project dat werd ondersteund door plaatselijke ondernemers, Kern met Pit, de Parochie Onze Lieve Vrouw in het Woud, de gemeente Roosendaal en de provincie. “Het was toen nog geen mooie ontmoetingsplek. Meer een doorn in het oog.”

Nu als raadslid voorziet hij een ontwikkeling die zich eerder ook in Moerstraten voltrok. “Daar kwam een hek om het kerkplein.”