Roosendaal

Roosendaalse Lijst wil regie bij verkoop Vrouwenhof

chinees restaurant vrouwenhof roosendaal

Foto: collectie West-Brabants Archief

Herbert Kats Herbert Kats

Vinger aan de pols bij het monumentale landhuis het Vrouwenhof, is de boodschap van de Roosendaalse Lijst richting gemeente. De fractie stelde eerder een aantal vragen over de verloedering van het monumentale pand en wil een actieve rol van het gemeentebestuur.

Gert Jan van Oosterbosch en zijn collega Sjef van Dorst verbazen zich over de ‘makkelijke antwoorden’ die ze kregen, bekent de eerstgenoemde. Dat de gemeente zich niet bereid toont het eventueel terug te kopen accepteert hij. “Maar mocht het in de openbare verkoop komen, dan moet er toezicht zijn of alleen voor de hoogste bieder worden gekozen of degene die met de beste bestemming komt.”

Meer regie

Van Oosterbosch geeft aan dat de fractie zich nader zal beraden op de antwoorden. Maar als schot voor de boeg geeft hij aan dat de gemeente meer regie moet tonen. “Het pand hoort bij het park. We moeten kijken naar een eigenaar die er iets meer mee wil.” Hij ziet het Vrouwenhofpark inclusief landhuis als een publiek bezit, een plaats waar mensen samenkomen. Uit reacties op de vragen bleek al dat menig Roosendalers er net zo over denkt.

De antwoorden van het college maken de Roosendaalse Lijst zeker niet minder strijdbaar. Ook al is het duidelijk dat het gemeentebestuur niet van plan is het landhuis zelf terug te kopen. Het pand staat leeg sinds de vorige eigenaar eind 2023 failliet werd verklaard. Een curator is belast met de afwikkeling van het faillissement van ZV Beheer. Dat had het pand een jaar eerder gekocht. Er huisde decennia lang een Chinees restaurant dat een begrip in Roosendaal was.

Meedenken

Het raadslid ziet het liefst dat Roosendaal aan belangstellenden voor het pand nu al laat blijken dat de gemeente bereid is mee te denken. Wordt het pand geen recht gedaan moet de Monumentencommissie maar eens een kijkje nemen bij het Rijksmonument uit 1790, eventueel in samenspraak met de Rijksgebouwendienst, is zijn suggestie. Dat de gemeente schermt met een rapport uit 2019 waarin het nog in redelijke staat was maakt geen indruk.

Volgens Van Oosterbosch is het nu vooral zaak om te kijken hoe het landhuis het beste behouden blijft. Liefst via een eigenaar die ook oog heeft voor de sociaal-culturele rol die het park heeft. “Nu staat het te verkrotten. Ramen zijn al ingegooid en in een loodsje is al brand geweest.”

Lees ook: Roosendaalse Lijst: ‘Vrouwenhof voor de Roosendaler behouden’