Roosendaal

Roosendaalse Lijst wil uitleg over racisme- en discriminatiecijfers

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De Roosendaalse Lijst wil meer uitleg over de racisme- en discriminatiecijfers van de gemeente Roosendaal. De partij stelt daarom vragen aan burgemeester en wethouders. De Roosendaalse Lijst wil niet alleen weten hoe de cijfers over 2018 tot stand zijn gekomen, maar ook of er al cijfers zijn van 2019.

Door: Bianca van Vugt

De Roosendaalse Lijst wil weten hoe de racisme- en discriminatiecijfers over 2018 van de gemeente Roosendaal gelezen moeten worden. Er zijn meldingen binnen gekomen bij ADV’s, Antidiscriminatievoorzieningen, en bij de politie. De Roosendaalse Lijst wil weten of er dubbele tellingen tussen kunnen zitten. Bijvoorbeeld van mensen die meerdere meldingen hebben gedaan, of mensen die één melding bij meerdere instanties hebben gedaan. De partij stelt daar vragen over aan burgemeester en wethouders.

Diepgaand onderzoek over racisme

De gemeenteraad van Roosendaal nam in juli 2019 een motie aan van GroenLinks om racisme en discriminatie beter in kaart te brengen. De raad wilde een diepgaand onderzoek naar de situatie in de hele gemeente. Ook vroeg de gemeenteraad om een plan van burgemeester en wethouders om racisme en discriminatie aan te pakken.

Uit de cijfers van 2018 blijkt dat er in Roosendaal 15 meldingen zijn binnengekomen bij een ADV, een Antidiscriminatievoorziening, en 12 meldingen bij de politie. De Roosendaalse Lijst wil weten of alle meldingen gedaan zijn door verschillende personen, of dat één persoon ook meerdere meldingen kan hebben gedaan. De partij vraagt of die dubbelingen er zijn uitgefilterd.

Gegevens over 2019

De Roosendaalse Lijst wil ook weten of er al gegevens bekend zijn over 2019. Als er al duidelijkheid is over de racisme- en discriminatiemeldingen van afgelopen jaar, wil de partij die gegevens ook al graag zien.