Roosendaal

Roosendaalse politiek ruimt Vrouwenhof op op Keep it Clean Day

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Over de hele wereld zijn mensen zaterdag aan de slag gegaan met prikkers en vuilniszakken om zwerfvuil op te ruimen. Het was Keep it Clean Day en in Roosendaal gingen politieke partijen aan de slag in stadspark het Vrouwenhof.

Het Vrouwenhof kon de schoonmaakactie wel gebruiken, zo merkte Nick Klaver van GroenLinks. “Het is gewoon zonde om te zien hoe het Vrouwenhof eigenlijk slechter er uitziet door al dat afval. En misschien zie je het niet echt zozeer op de paden, maar het is vooral heel erg in de bosjes.”

Net buiten de paden is het bingo

Dat ziet Karim Ahlalouch van de PvdA ook. “Het toppunt was wel eigenlijk dat hoekje daar. Ja, daar kon ik eigenlijk net wel 15 blikjes uit gaan halen,” legt hij uit, terwijl hij een volle vuilniszak laat zien. “Ik heb echt net een ronde daarbuiten, net buiten de paden, gedaan en dan heb je bingo.  En dan is dit het resultaat na een half uur.”

Jasbeschermers en een half skateboard

Blikjes van frisdrank of bier vind je zakken vol. Maar er komt ook aardig wat onverwacht afval uit de bosjes tevoorschijn. Harm Emmen van D66 somt op wat hij behalve blikjes allemaal nog tegenkwam: “Van zakjes van broodjes en chips tot een oplaadkabel, jasbeschermers van een fiets, een half skateboard, een deel van een winkelwagentje zelfs. Je kunt het zo gek niet bedenken. Dit is de opbrengst van een kwartiertje lopen: een volle zak.”

Vroeger werd er bijna dagelijks opgeruimd

De Roosendaalse Nelleke Pernas zag het park achteruit gaan. “Het is nog niet zo lang geleden dat hier bijna dagelijks mensen, waarschijnlijk vanuit de gemeente, bezig waren om de boel hier netjes te houden en op te ruimen. Dat is natuurlijk toch nodig in zo’n publieksruimte. En dat is kennelijk allemaal wegbezuinigd, met alle gevolgen van dien, dat we hier heel veel vervelende dingen aantreffen.”

Ruim je eigen vierkante meter op

Pernas zou liever zien dat mensen zelf hun troep opruimen. “Als iedereen dat op zijn eigen vierkante meter doet, dan zijn we al een heel stuk verder. Maar ja, zelfs dat gebeurt niet.” Haar stadsgenoot Annie van Hoof is het daar mee eens. “Erg genoeg dat dat moet gebeuren. Het is goed, maar je vuil moet je zelf opruimen, vind ik. En niet overal in het park en op straat en naast de containers wegzetten.”

Jongeren aanspreken

De Roosendaalse Tessa Konings spreekt mensen gewoon aan op hun gedrag als ze door het park wandelt. “We zijn allemaal jong geweest, we hebben allemaal vast wel eens een keertje ergens een blikje laten vallen. Als je dan met respect gevraagd wordt van ‘he, wil je dat even opruimen’ dan doe je dat ook.”

Wat in Ierland kan, kan hier ook

Zelf je rotzooi opruimen is natuurlijk de beste oplossing tegen het zwerfafval. Als iedereen dat doet, ziet Nederland er al weer snel netjes uit. Yvonne de Beer van de Roosendaalse Lijst vraagt zich af, waarom dat hier nog geen gewoonte is. “Als ik dan terugkom van vakantie uit Ierland, daar heb ik dus op 14 dagen tijd bijna geen zwerfafval gezien. Dus blijft mijn vraag: waarom kan het wel en hier in Nederland niet?”