Roosendaal

Roosendaalse Robin wil met zijn foto’s aandacht vragen voor kanker

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Lang staat het pand leeg. Maar sinds april zijn de sleutels van de oude winkel van Jan Snel in handen van fotograaf Robin Looy (42) uit Roosendaal. Met een creatieve opleiding op zak en ruim 20 jaar ervaring in de fotografie wil Robin een creatieve invulling geven aan het pand. Zijn doel? Aandacht vragen voor één van de meest voorkomende ziektes: kanker.

Als Robin voor het eerst het Jan Snel-pand binnenloopt verbaasd hij zich. “Ik stond er van te kijken dat het pand nog überhaupt overeind stond”, lacht hij. Daarna poppen er gelijk allerlei gedachten bij hem op. “Ik vroeg mijzelf meteen af: wat kan ik hier van maken? Wat kan ik hier doen.”

Al snel gaat het creatieve brein van Robin los. Zo komt hij op het idee om voormalig eigenaar Jan Snel te eren. “Hij was een icoon.” Snel was ijzerhandelaar en had in zijn pand van alles wat met ijzer te maken had. “Zijn winkel stond vroeger tot aan het plafon toe vol. Als je opzoek was naar een speciaal boutje, dan wist Jan deze precies te vinden in zijn winkel.” Door zijn naam groot op de muur te schilderen wil Robin de oud-ondernemer een speciale plek geven in het pand.

In de oude winkel vindt hij ook nog spullen van Snel. Zo komt hij een grote ijzeren tang tegen, sleutels en de originele winkelbel.

Creatieve plek

Het pand moet een plek gaan worden voor de creatieveling. “Ik wil de mensen die langskomen graag uitdagen. Iedereen kan op canvas schilderen, maar ga het eens proberen op een LP-plaat.” Robin gaat ook workshops geven voor bijvoorbeeld kinderen. “Ze krijgen hier de kans om bijvoorbeeld met een spuitbus op de muren te verven. Iets wat ze thuis natuurlijk niet mogen”, knipoogt Robin. Uiteindelijk komt heel het pand vol te staan en hangen met kunstwerken die te maken hebben met muziek.

Goede doel

Al ruim 20 jaar is Robin fotograaf. Zijn specialiteit is het fotograferen van bijvoorbeeld concerten. Hij heeft al veel bekende artiesten voor zijn lens gehad. Pearl Jam, Foo Fighters en de Golden Earring. Ook dichterbij huis fotografeert hij BN’ers zoals Edwin Rutten, Joost Klein en Davina Michelle staan op zijn rol.

De foto’s die Robin maakt komen ook in het pand te hangen. Velen zijn zelfs voorzien van een handtekening van de gefotografeerde. De foto’s zullen tijdens een veiling in het pand op 11 augustus verkocht moeten worden voor een mooie prijs. De opbrengst gaat naar stichting No Guts No Glory. Zij vragen aandacht voor mensen die te maken hebben met de ziekte kanker. Dit doen ze in het thema van muzikale belevenissen. De foto’s van de artiesten die Robin daarvoor vrijwillig maakt, sluiten daarom ook erg mooi aan op het doel van de stichting.

Niet alleen het werk van Robin komt in het pand te hangen, maar ook kunstwerken van anderen die dit hiervoor doneren. “Ik hoop uiteindelijk een geweldig mooi bedrag op te halen voor de stichting. Maar ik vind het ook leuk om mensen op een creatieve manier aan het werk te zetten.”