Roosendaal

Roosendaalse vmbo’ers hoppen langs kunst en cultuur

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Tweehonderd vmbo 3-leerlingen kregen vandaag een dans- en improvisatievoorstelling en graffiti- en light paintingworkshop aangeboden. Tijdens het CKV-festival Art2Hop maakten zij in Theater De Kring en de bioscoop kennis met kunst en cultuur. “Ik ga dit echt niet in mijn vrije tijd doen.”

Met het festival hoopt CultuurCompaan de leerlingen inhoudelijk te inspireren. “Ze hebben misschien talenten die ze nog helemaal niet benutten,” aldus Milou Schneijdenberg. “Ze voelen hoe het is om op het podium te staan of iets beeldends te maken.”

Stoffig imago

“Ik ga dit echt niet in mijn vrije tijd doen,” aldus een opstandige puber met een beugel. “Zonde,” vindt CKV-docent Bart Putmans van de Norbertus Gertrudis Mavo. Hij merkt dat veel van zijn leerlingen kunst en cultuur stoffig vinden. “Het wordt onderschat. Kijk bijvoorbeeld naar dans. Het is niet alleen ballet, maar veel meer dan dat. Er zijn altijd onderdelen van een kunstdiscipline die een leerling aanspreekt.”

Volgens de docent heeft het ook veel meer meerwaarde om in het echt te ervaren. De 14-jarige Marja van het Jan Tinbergen College, die druk bezig is met een filmworkshop, is in ieder geval wél enthousiast. “Ik ga me dit festival meer verdiepen in kunst en cultuur.”