Roosendaal

Roosendaalse VVD deelt fietslampjes uit aan scholieren

Kitty Joachems Kitty Joachems

Donderdagochtend. Tien over acht. Het is een drukte van jewelste bij het Norbertus Gertrudis Lyceum. Elke dag komen daar honderden leerlingen met de fiets naar school. En nu de dagen korter worden valt op dat niet iedereen even goed nagedacht heeft over verlichting op zijn of haar fiets. “Dat moet en kan veel beter”, vinden Sanneke Vermeulen en Anneke Eijck. Daarom delen zij fietslampensetjes uit aan de jeugd onder het motto “Zorg dat je gezien wordt. Dat is wel zo veilig.”

Deze week is het de Week van de Veiligheid. En dat is volgens Vermeulen en Eijck een goed moment om ook de verkeersveiligheid eens onder de loep te nemen. Beide VVD-raadsleden pakken dat graag praktisch aan. “We delen fietslampjes uit aan de schoolgaande jeugd”, vertelt Vermeulen. “Vandaag doen we dat bij het Norbertus Gertrudis Lyceum en morgen, vrijdag, zijn we bij het JTC en het Da Vinci College.”

Politie voor je deur

Eijck vult aan “als je geen goede verlichting op je fiets hebt, ben je niet goed zichtbaar. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Ik ben zelf moeder en ik moet er niet aan denken hoe het is als de politie voor je deur staat om te vertellen dat er een ongeluk gebeurd is. En als automobilist zie ik vaak hoe onveilig het is als onverlichte fietsers opeens voor je auto opdoemen.”

Ellende voorkomen

De jongeren reageren volgens Vermeulen over het algemeen enthousiast. “Ze zijn blij dat wij hieraan denken en pakken de lampjes dankbaar aan. Sommige leerlingen vertelden ons dat ze lampjes wilden kopen maar het nog niet gedaan hadden. Daar helpen we graag aan mee. Daarom hebben we vandaag meer dan 200 fietslampjes bij ons.” Met deze actie hopen ze jongeren in te laten zien dat zichtbaar zijn in het verkeer veel ellende kan voorkomen.