Roosendaal

Roosendalers leren Sterke Verhalen om door te vertellen aan ouderen

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Voor sterke verhalen moet je voortaan in Roosendaal zijn. Want de Bibliotheek West-Brabant en Erfgoedcentrum Tongerlohuys trainen Roosendalers om goede verhalenvertellers te worden. En die vertellers gaan binnenkort langs verzorgingshuizen en zorginstellingen om de verhalen door te geven aan ouderen. Het project heet Sterke Verhalen. En het moet het publiek meenemen in de rijke geschiedenis van Roosendaal met een vleugje drama en humor.

Het project Sterke Verhalen brengt feiten, fantasie en geschiedenis van Roosendaal samen. “Onze gepassioneerde vertellers prikkelen de zintuigen, gaan de interactie aan met het publiek en brengen zo de verhalen tot leven.” Dat beloven de Bibliotheek West-Brabant en het Erfgoedcentrum Tongerlohuys. Ze willen ouderen intellectueel en cultureel blijven uitdagen. Niet alleen de actieve 65-plusser die veel op pad gaat, maar ook kwetsbare groepen die vaker binnen blijven.

Een stukje museum binnenbrengen

Sterke Verhalen is bedoeld voor allebei de groepen. De actieve ouderen kunnen zelf langskomen om te genieten van de verhalen. Dan gaan ze naar plekken waar de verhalen zich afspelen, zoals de bibliotheek of Museum Tongerlohuys. Maar de verhalenvertellers gaan ook langs zorginstellingen om daar de Sterke Verhalen te laten horen.

De verhalenvertellers moeten meer kunnen dan feiten onthouden en opsommen. Sterke Verhalen vragen natuurlijk om een vleugje theater, een beetje drama, of bijzondere voorwerpen. Daarom worden mensen speciaal getraind. “Die gaan daarvoor een stukje museum binnenbrengen,” legt projectleider Anneke Wijn uit. “Als je niet meer zo mobiel bent, wordt het museum naar je toe gebracht.”

Het zijn geboren vertellers

De verhalen gaan over de familie Van Loon-Van Gilse, die veel invloed heeft gehad in Roosendaal. Marijke Goossens is professioneel verhalenvertelster en zij heeft de verhalen voor de vertellers geschreven. Ze is enthousiast over de groep leerlingen van Sterke Verhalen. “Ja, ik was verrast over hun verbeelding en fantasie en vooral ook een authenticiteit,” vertelt Goossens. “De spontaniteit waarmee ze de linken vonden om van het ene beeld naar het andere over te gaan: het zijn geboren vertellers.”

Jan Roovers is zo’n leerling. Hij doet mee, omdat hij een rasechte Roosendaler is die graag sterke verhalen vertelt. “Ik kom uit het onderwijs en daar is dat vaak aan de orde. Je moet kinderen toch proberen in te pakken: beetje theater.” Dat theater is onder andere terug te vinden in de attributen die de vertellers meenemen. In zijn armen draagt Roovers een soort leren koffer. “Een hoedendoos uit de tijd dat de familie Van Loon-Van Gilse hier woonde,” vertelt hij. “En die namen ze mee. Daar kon dan een hoed in, de naam zegt het al, als ze bijvoorbeeld met de trein naar Antwerpen reisden om naar de dierentuin te gaan. Ja, een sjieke doos dus.”

Behoefte aan nieuwe uitdagingen, een nieuw verhaal, nieuwe gezichten

Het is de bedoeling dat de luisteraars meegetrokken worden in het verhaal. Dat ze ook zelf met hun herinneringen komen. De cursisten kregen daar al een voorproefje van. “We duiken samen in het verhaal dat ik heb geschreven. En het is vooral een samen beleven en proeven van wat er zich ooit in Roosendaal heeft afgespeeld,” legt Goossens uit. “U kent dat spelletje misschien wel van vroeger: ik ga op reis en ik neem mee. Dus na de vertelling zeiden we ‘ik wandel doorheen Roosendaal en ik zie, ik hoor, ik ruik, ik proef’. En zo kreeg het verhaal opnieuw meer body door de ogen van elk van de deelnemers.”

Projectleider Wijn merkt dat er al veel interesse is voor Sterke Verhalen. “We hebben ook al een aantal aanmeldingen vanuit verzorgingstehuizen die ons gisteren eigenlijk al op de mat hadden willen hebben,” beschrijft ze. “Ik denk dat het ook te maken heeft met Corona tijd. Daar is echt behoefte aan nieuwe uitdagingen, een nieuw verhaal, nieuwe gezichten van ‘laten we alsjeblieft met elkaar eens weer eens wat moois gaan ondernemen’.”

Een vertelsessie van Sterke Verhalen duurt ongeveer anderhalf tot twee uur. En je kunt er met maximaal 15 mensen aan meedoen. Je kunt een vertelsessie boeken op een locatie naar keuze of je kunt zelf naar een sessie toe in het Tongerlohuys of de bibliotheek. Als je Sterke Verhalen wilt boeken, stuur dan een mail naar [email protected]. Je kunt ook bellen naar 0165-55.20.80. Of kijk op de website van het Tongerlohuys voor meer informatie.