Roosendaal

Roosendalers willen een Knarrenhof: ‘Niet alleen voor ouderen’

De initiatiefnemers van Roosendaal. Van links naar rechts: Anton Bruglemans, Marion Heessels, Marianne Knops, Willem van Ineveld.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Wonen in een Knarrenhof. Er is vraag naar in Roosendaal. Maar om zo’n hof te realiseren, is er bouwgrond nodig. Daarom startte Marianne Knops samen met drie anderen een initiatiefgroep, waarin ze gezamenlijk zoeken naar zowel grond als potentiële Knarrenhofbewoners. “Het is zo mooi om meer met elkaar te delen.”

Wonen in een Knarrenhof is wonen in een buurtje. “Maar bij het Knarrenhof blijft privacy belangrijk”, vertelt initiatiefneemster Marianne Knops. De combinatie van het wonen met anderen waar goed nabuurschap belangrijk is, maar mét een eigen voordeur, trekt haar enorm.

Gezamenlijk, maar mét privacy

Bewoners van een Knarrenhof delen namelijk een binnentuin, en er is een gezamenlijke hofhuis om elkaar te ontmoeten. “En als je daar zin in hebt, ga je daar naartoe. Het behoud van privacy is erg belangrijk.” Daarnaast zou wonen in een Knarrenhof ervoor kunnen zorgen dat bewoners langer thuis blijven wonen. “Als buren helpen we elkaar op momenten dat het nodig is. Daardoor is er bijvoorbeeld minder thuiszorg nodig, of hoeft iemand minder snel naar een verzorgingstehuis.”

Plannen realiseren

Wonen in een Knarrenhof is geschikt voor alle leeftijden. “Er wordt gekeken naar de vraag van geïnteresseerden. Het hof bestaat deels uit koopwoningen en deels uit huurwoningen. Zo is er voor ieder wat wils.” Zodra de wensen bekend zijn, gaat een architectenbureau van het Knarrenhof de ideeën vormgeven.

Een enthousiaste groep initiatiefnemers voor een Knarrenhof in Roosendaal is inmiddels al een poosje bezig om plannen te realiseren. “We zijn in gesprek met de gemeente en zijn ook op zoek naar particulieren die een stuk grond willen verkopen.” En ondanks dat grond voor woningen schaars is, ziet Knops het positief in. “Van de 900.000 woningen die in Nederland gebouwd gaan worden, wil minister de Jonge dat een derde daarvan naar ouderen gaat.”

Inschrijven

Wie geïnteresseerd is om te wonen in een Knarrenhof, kan zich inschrijven via hun website. “En we hopen natuurlijk dat als mensen tips voor ons hebben over potentiele bouwgrond, zij dat aan ons laten weten.” De schatting is dat het om zo’n 21 woningen zal gaan. “Hoe eerder jij je aanmeldt, des te zekerder je bent van een plekje. Natuurlijk wel de bedoeling dat je voorstander bent van het sociale aspect waar wij waarde aan hechten!”