Hoogerheide

Roparunteam L’Oslopers doet Woensdrecht lezing over darmkanker cadeau

Foto: Pierre Veys

Gijs van Iwaarden Gijs van Iwaarden

Dit jaar staat het Ossendrechtse Roparunteam de l’Oslopers voor de 25e keer aan de start van de Roparun. Ter viering van hun 25e jubileum willen zij de Woensdrechtse samenleving een cadeau geven. Iets dat -net als de Roparun zelf- nog wel in het teken staat van de strijd tegen kanker. Daarom komt de Belgische arts Luc Colemont naar Hoogerheide om een lezing te geven over darmkanker.

Maagdarmspecialist Colemont richtte in 2012 de stichting Stop Darmkanker op. Hij is ondertussen uitgegroeid tot een bekend spreker binnen zijn vakgebied. Hij verheugt zich dan ook op zijn komst naar Hoogerheide. “Dat de L’Oslopers mijn lezing aanbieden als een cadeau aan de samenleving vind ik een mooi en vooral erg genereus gebaar”, vertelt de arts in een artikel in de Zuidwestkrant. Het wordt volgens hem zeker geen saaie lezing. “Het is eerder een vorm van infotainment.”

Voorkomen is beter dan genezen

De Roparun draait vooral om het geld inzamelen om de levenskwaliteit van kankerpatiënten op allerlei manieren te verbeteren. De afgelopen 24 jaar hebben de L’Oslopers zich ingezet om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de ziekte. “We zouden natuurlijk nog liever zien dat we geen geld hoeven in te zamelen, omdat er geen kankerpatiënten zijn”, vertelt één van de leden van het Ossendrechtse Roparunteam.

In 2022 kregen volgens het Integraal Kankercentrum Nederland 12.000 mensen in Nederland de diagnose dikkedarm- of endeldarmkanker. Hoewel dit getal langzaam afneemt ten opzichte van voorgaande jaren, is darmkanker nog steeds iets om rekening mee te houden. De lezing zal dan ook onder het mom van ‘voorkomen is beter dan genezen’ gehouden worden.

Minder kankerpatiënten is de mooiste beloning die we kunnen krijgen

Zowel de Roparunners als Colemont hopen op zoveel mogelijk mensen in de zaal. Wie wil mag die avond natuurlijk een donatie doen aan het Roparunteam. “Het gaat erom dat wij het doel van dokter Colemont onderschrijven. Als zijn lezing ervoor zorgt dat er minder kankerpatiënten komen in onze gemeente, dan is dat de mooiste beloning die we kunnen krijgen!”

De lezing van dokter Colemont begint op dinsdagavond 16 mei om 19.30 uur in MFC Kloosterhof en is gratis toegankelijk. Meer informatie op de site van stichting Stop Darmkanker. Wil je de lezing bezoeken? Meld je dan aan via [email protected]