Bergen op Zoom

RSG ‘t Rijks schoolvoorbeeld met 863 zonnepanelen

Maarten Elst Maarten Elst

Daar zijn ze dan: 863 zonnepanelen op het dak van RSG ‘t Rijks. Begin 2020 zetten twaalf scholieren van de middelbare school in Bergen op Zoom uit protest hun zonnebril op. Deze zogeheten Schooldakrevolutie heeft ‘t Rijks een stuk duurzamer gemaakt.

Eind januari 2020 stond rector en economieleraar Leon de Rond perplext. Plots zetten een aantal scholieren in zijn les zonnebrillen op. “Ik keek heel gek op. Ze zeiden tegen mij: de zonnebril gaat pas af er zonnepanelen op het dak komen. Ik zei nog: hoe komen jullie daarbij? Nou, zeiden ze, we hebben gehoord dat de hbs verbouwd gaat worden, maar dat er geen zonnepanelen op het dak kwamen. En dat pikten ze niet.”

Activisten

Dani van der Zande, Cas van Aert, Emma Wolters en Gaby van Zunderd waren vier van de twaalf activisten. “Wij hebben actie gevoerd door onze zonnebrillen op te houden tot rector De Rond tekende”, vertelt Van der Zande. “Wij vonden dat onze school duurzamer worden. En dat kon het beste via zonnepanelen.”

RSG ‘t Rijks is daarmee de eerste middelbare school in Bergen op Zoom die zonnepanelen aanlegt. De activisten zijn daar maar wat trots op. “We willen natuurlijk dat iedereen zo duurzaam mogelijk gaat denken en ons voorbeeld gaat volgen”, vertelt Wolters. “We kunnen iedereen aanmoedigen om contact op te nemen met Stichting Schooldakrevolutie en ook te demonstreren.”

Schooldakrevolutie

Thijs Schetters, hoofd technische dienst van de middelbare school, schetst het tijdpad van de afgelopen 19 maanden. “In de tussentijd zijn we bezig geweest met een subsidieaanvraag voor de zonnepanelen. We zijn ons gaan oriënteren op de uitvraag. Hoeveel zonnepanelen kunnen er maximaal op ons dak? Wat is de terugverdientijd? Dat zijn vragen waar we ons mee hebben beziggehouden. Vervolgens zijn we overgegaan op uitvoering.”

De Rond is blij met de Schooldakrevolutie die plaatsvond op zijn school, maar zat destijds wel met de handen in het haar. “Ik dacht al: dat gaat me een klein miljoentje extra kosten. Waar ga ik dat vandaan halen?”, vertelt de rector. “Maar de leerlingen hadden contact opgenomen met Stichting Schooldakrevolutie. Zij hebben ons ondersteund en met behulp van de Energie Bespaarlening van het Nationaal Warmtefonds hebben we uiteindelijk de investering kunnen doorzetten.”

Terugverdienen

De terugverdientijd is al begonnen. Inmiddels heeft RSG ‘t Rijks al een kleine tienduizend euro terugverdiend. “Uiteindelijk zal het vijftien jaar duren voor we het hele bedrag hebben terugverdiend”, heeft de rector al uitgerekend. “In principe kunnen de zonnepanelen ruim twintig jaar mee. Ik denk dat we ons nog vaker moeten laten inspireren en laten motiveren door onze leerlingen.”