Roosendaal

Ruim 13.000 euro bij elkaar gefietst voor Inloophuis De Rose-Linde

Vlnr Frans Goorden, Karen Suijkerbuijk-Ader, Jolanda Wierikx en Peter Buijs (foto: De Molenrijders)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De sponsortocht voor Inloophuis De Rose-Linde in Roosendaal heeft zondag ruim 13.000 euro opgebracht. De Rose-Linde heeft het fietsevenement georganiseerd samen met wielervereniging De Molenrijders uit Wouw. De Molenrijders vieren hun 50-jarig bestaan onder nadere met deze sponsortocht. Ze wisten zo’n 140 mensen op de fiets te krijgen, die zich hebben laten sponsoren. Bij elke twee euro die zij op hebben gehaald, doet het Nationaal Fonds Tegen Kanker er nog een euro bovenop. Zo komt het totaal op ruim 13.00 euro.

“We zijn er heel erg blij mee uiteraard,” lacht Karen Suijkerbuijk-Ader tevreden. Ze is coördinator van Inloophuis De Rose-Linde in Roosendaal. “We zijn nog aan het rekenen. Want sommige bedragen moeten nog binnenkomen. Zoals de sponsorbedragen van bedrijven.” De 13.000 euro gaan ze zeker halen, weet Suijkerbuijk-Ader. “Maar ik ben wel benieuwd hoeveel het uiteindelijke wordt.”

Op de step, in een scootmobiel en zelfs te voet

De deelnemers konden kiezen uit fietsroutes van 15, 30, 60 of 120 kilometer. Opstappen in Wouw of in Roosendaal. En dan waren er ook nog een paar fanatieke deelnemers bij, die niet op de fiets meededen. Zij hadden alternatieven bedacht om geld op te halen voor het inloophuis. Zo heeft Pleunie Ernest 60 kilometer op de step afgelegd. Barry Martens deed de 60 kilometer zelfs te voet en Frans Libregts deed de 30 kilometer in zijn scootmobiel.

“Pleunie heeft zo’n 700 euro bij elkaar gestept. Barry is ‘s nachts al begonnen met lopen om op tijd te finishen. En vaste gast Frans ging met z’n scootmobiel. Ik heb het hem afgeraden, maar hij was vastberaden,” vertelt Suijkerbuijk-Ader enthousiast. “En hij heeft het gehaald. Ik heb groot respect voor hem. Het is zo fijn dat alles goed verlopen is. Er zijn geen ongelukken gebeurd en niemand had pech onderweg. Ik ben heel blij hoe de zondag is verlopen.”

Afhankelijk van giften, dus dit bedrag helpt flink

De ruim 13.000 euro is zeer welkom. De Rose-Linde is een inloophuis voor mensen die te maken hebben met kanker. Een plek waar patiënten, ex-patiënten, naasten en nabestaanden op een fijne manier met elkaar in contact kunnen komen. “We zijn een vrijwilligersorganisatie, maar alles wat we doen, daar is wel geld voor nodig,” vertelt Suijkerbuijk-Ader. “We zijn afhankelijk van giften. En in één keer zo’n grote som helpt ons verder plannen te maken.”

De coördinator wil het geld gebruiken om er voor te zorgen dat meer mensen De Rose-Linde leren kennen. “We willen bekendheid geven aan ons inloophuis en aan onze activiteiten,” legt ze uit. “En daarvoor heb je bijvoorbeeld een goede website nodig, of mooi drukwerk. Of we kunnen zaaltjes huren, zoals voor de kookworkshops. Dan zijn er gewoon meer mogelijkheden voor activiteiten.”

Leuke activiteiten die helpen bij herstel

Samen keramiek maken, een kookles volgen, wandelen of zo maar even aanschuiven voor een kop koffie. Bij De Rose-Linde is iedereen welkom die te maken heeft gehad met kanker. “Onze activiteiten zijn leuk, maar ook serieus. Met heel verschillende mensen met één gemeenschappelijke deler: de ziekte kanker.  De activiteiten creëren momenten om onderling contact te versterken. En het concentreren op bijvoorbeeld keramieken, dat helpt je brein en geeft ruimte om verhalen te delen,” beschrijft Suijkerbuijk-Ader de ontmoetingen.

Contact met lotgenoten is voor sommige mensen erg belangrijk. “Bij ons kun je helemaal jezelf zijn, zonder je te schamen, of bang te zijn iets verkeerd te zeggen. Hier begrijpen ze je,” legt de coördinator uit. “Niet alleen bij onze gastvrouwen en -heren. Ook onderling kunnen ze elkaar een hart onder de riem steken. En als je niet wilt praten, is dat natuurlijk ook goed.”

Meer informatie over al de verschillende activiteiten van Inloophuis Rose-Linde vindt je op de website. Daar staan ook de tijden waarop je spontaan binnen kunt lopen. Ook nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom. Die kunnen zich aanmelden voor een kennismakingsgesprek.