West-Brabant

Ruim 90.000 euro aan boetes op één dag, vooral voor rijden met telefoon in de hand

Opname van politiecamera laat zien dat man telefoon vasthoudt tijdens het autorijden, zijn gezicht is geblurred tegen herkenning

Foto: politie.nl

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De politie heeft bij controles in West-Brabant en Zeeland ruim 90.000 euro aan boetes uitgeschreven op één dag. Donderdag was er een speciale actie tegen afleiding in het verkeer. 249 automobilisten kregen een bekeuring. Veel bestuurders hadden een telefoon vast tijdens het rijden. Er zijn gewone verkeerscontroles gehouden en controles met de MONOcam. Dat is een mobiele camera met speciale software. Hierdoor kan de camera herkennen of iemand een telefoon in de hand heeft.

“Tijdens de controle van afgelopen donderdag zijn er 94 automobilisten bekeurd voor het vasthouden van de telefoon. Twaalf weggebruikers kregen een boete voor overige verkeersfeiten,” somt de politie op. Maar daar bleef het niet bij. “Ook de MONOcam werd ingezet. Op de A58 bij Bavel constateerde deze slimme camera 83 overtredingen en op de A4 bij Bergen op Zoom 60 overtredingen.”

Het risico op een ongeluk is 2,5 keer zo groot als verkeersdeelnemers met hun telefoon bezig zijn

“Het risico op een ongeluk is 2,5 keer zo groot als verkeersdeelnemers met hun telefoon bezig zijn,” laat de politie weten. “Uit eerder onderzoek bleek dat zeven op de tien Nederlanders berichten of meldingen ontvangen op hun mobiel als ze onderweg zijn. Twee derde leest die berichten tijdens het rijden.” De politie heeft dit jaar in Brabant en Zeeland voorlichtingsacties gehouden om weggebruikers er van te overtuigen hun smartphone niet te gebruiken in het verkeer.

Behalve voorlichting is er natuurlijk ook controle en handhaving. Hiervoor heeft de politie de slimme MONOcam dit jaar al meer dan 60 keer gebruikt. De slimme camera heeft 3.000 overtredingen gefotografeerd. En dat betekent in totaal zo’n 1 miljoen euro aan boetes. Een stevige aanvulling op de gewone controles, die ook al een flink aantal bekeuring opleverde. “Naast de MONOcam, zijn er tijdens controles op afleiding in het verkeer in de eenheid Zeeland-West-Brabant door agenten ruim 7500 automobilisten aan de kant gezet en bekeurd.”

Lees ook: Controlerondje door West-Brabant zorgt voor bijna honderd bekeuringen