Roosendaal

Rust lijkt wedergekeerd in Roosendaalse wijk Langdonk

Maarten Elst Maarten Elst

In de nacht van 31 december op 1 januari en de daaropvolgende nacht van 1 op 2 januari moest burgemeester Han van Midden noodgedwongen de Roosendaalse wijk Langdonk sluiten voor diegenen die daar niet moesten zijn. Ondanks de relatief rustig verlopen jaarwisseling in de stad, vonden er meerdere vuurwerkincidenten plaats in Langdonk.

Door: Maarten Elst en Kimberley Mies

Dat schrijft burgemeester Han van Midden in een schriftelijke reactie. De burgemeester geeft aan enigszins ontdaan te zijn door de incidenten die plaatsvonden in de wijk Langdonk. ,,We waren, met de recente ervaringen van de vuurwerkonlusten in het achterhoofd (in november, red.), maximaal voorbereid dit jaar. En gelukkig is het, op een aantal vervelende incidenten in Langdonk na, overal rustig gebleven. Daar ben ik natuurlijk heel blij mee, en ik wil iedereen die daaraan heeft bijgedragen hartelijk danken.”

Zaterdagnacht, in de nacht van 2 op 3 januari, ging burgemeester Han van Midden een kijkje nemen in Langdonk. In november liep de burgemeester ook een nacht mee met de hulpdiensten. ,,Ik had écht anders verwacht en de wijk een rustigere jaarwisseling gegund, na de gebeurtenissen en inspanningen in de afgelopen weken. We nemen dit uiteraard mee in het onderzoek waar de gemeenteraad om heeft gevraagd. We blijven in 2021 én daarna inzetten op het aanpakken van de ordeverstoorders en verbetering van de sociale en fysieke structuur van de wijken.”

Rustige jaarwisseling

In vergelijking met voorgaande jaarwisselingen verliep het relatief rustig in Roosendaal. Veel mensen hielden zich aan de regels en leverden daarmee een bijdrage aan de veiligheid in de wijk. Alleen in Langdonk vonden er twee incidenten met brandstichtingen plaats. Daarop heeft de burgemeester de wijk kort afgezet en moest de ME uitrukken om de rust terug te laten keren. Volgens de gemeente lukte dat snel en werd het vanaf 1 uur ‘s nachts rustiger in de wijk.