Etten-Leur

Ruud Hoondert verlaat na 10 jaar het Leurse Turfschip

Het Turfschip op een zonnige dag vol actvititeiten.

Herbert Kats Herbert Kats

Directeur Ruud Hoondert verlaat na ruim tien jaar Het Turfschip aan de Leurse haven. Zijn H-int MFA heeft huisbaas Alwel laten weten dat het bedrijf na 24 december van dit jaar de huurovereenkomst niet gaat verlengen.

Zelf neemt Hoondert pas na 1 januari gas terug, verzekert hij. “In hoeverre dat gaat lukken, is nog de vraag. Vanuit mijn vriendengroep werd al gevraagd of ik verwacht 120 jaar te worden, gezien alle plannen die ik nog heb. We gaan het zien.”

Voor Ruud Hoondert is het afgelopen decennium voorbij gevlogen: “Het heeft ons veel geleerd over Het Turfschip, haar partners, gemeente Etten-Leur, haar inwoners en gebruikers van de accommodatie. We hebben hier veel meegemaakt: een scala aan mooie activiteiten, de gedwongen sluiting door Covid-19 en meer recent de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Afspraken gaan door

Alwel en Gemeente Etten-Leur bezinnen zich nu op de toekomst. Zij zoeken een nieuwe beheerder maar verwachten dat ze pas na de zomer met nieuwe en meer concrete plannen voor Het Turfschip kunnen komen.

Hoondert heeft zijn beslissing recentelijk besproken. Hoondert: “Daarbij lag de focus vooral op het informeren van iedereen, zoals het personeel, maar ook de Oekraïense bewoners en anderen die ruimten in Het Turfschip gebruiken. De boodschap is duidelijk: alle afspraken van dit jaar kunnen
gewoon doorgaan.”

Alwel en gemeente Etten-Leur doen op voorhand al één belofte naar maatschappelijke gebruikers. Volgens vestigingsmanager Corrina Pistorius hoeven verenigingen en scholen zich geen zorgen te maken. “We blijven hen onderdak bieden voor hun wekelijkse activiteiten, ook na 1 januari 2025. Om dit goed te kunnen doen, gaan we op zoek naar een beheerder voor deze kleinschalige activiteiten.”

Oekraïense vluchtelingen

De Etten-Leurse wethouder Rene Verwijmeren wil vooral de opvang van de Oekraïense vluchtelingen goed  geregeld hebben. “We kunnen de maatschappelijke verenigingen en scholen al duidelijkheid bieden. En doen dat graag ook zo snel mogelijk voor deze mensen. De huidige afspraken lopen tot eind dit jaar, maar we hebben al een optie tot verlenging na 1 januari 2025 besproken. Daarbij zijn we afhankelijk van de situatie in Europa en landelijke besluitvorming.”