Bergen op Zoom

Sabels van de markies terug naar Bergen op Zoom

Een detail van één van de twee sabels.

Redactie Redactie

Museum het Markiezenhof is vanaf komende week twee historische sabels rijker. De zwaarden dragen de intialen van de laatste markies van Bergen op Zoom: CT, letters die taan voor Carl Theodor van de Palts-Sulzbach (1724-1799). De sabels zijn verworven door de Stichting Vrienden van het Markiezenhof, die ze in bruikleen geeft aan het museum. Donderdag 3 maart is de overhandiging.

Het bestuur van de Vrienden van het Markiezenhof heeft de twee sabels onlangs bij een veiling van historische wapens verworven. Mogelijk zijn de wapens gebruikt door gardewachten van het stadspaleis. “In het Reiss-Museum te Mannheim bevinden zich sabels uit dezelfde tijd met dezelfde voorstelling”, aldus museumwoordvoerder Sophie de Ripainsel. Een vergelijking met deze exemplaren heeft de authenticiteit van de Bergse sabels bevestigd.

Geheim van de smid

De internationaal gerenommeerde Roosendaalse wapensmid en restaurateur Gotscha Lagidse bevestigt eveneens dat de sabels authentiek zijn. Momenteel is de expositie over de wapensmid: ‘Gotscha Lagidse, het geheim van de smid’ te zien in de Schatkamers van het stadspaleis. De museale stukken zijn volgens De Ripainsel een absolute aanwinst voor de collectie van het Markiezenhof, want dergelijke relevante wapens ontbraken nog in de collectie.

Jubileum

In 2024 wordt in Duitsland het geboortejaar van Carl Theodor, dan drie eeuwen geleden, herdacht. De vorst had naast het Markiezaat van Bergen op Zoom ook andere vorstendommen onder zijn hoede. Met zijn positie als keurvorst van Beieren (1777-1799) was Carl Theodor één van de machtigste en invloedrijkste mannen in Duitsland. Carl Theodor van de Palts-Sulzbach was tevens plaatsvervanger van de keizer van het Heilige Roomse Rijk; een positie die hij drie jaar heeft bekleed. De vorst gold in zijn tijd ook als weldoener van kunst en cultuur; zijn steun heeft bijgedragen aan museale collecties.

Meerdere musea in Duitsland besteden dan ook aandacht aan het jubileum. Onder meer het Kurpfälzisches Museum in Heidelberg en het Stadtmuseum in Düsseldorf, waar respectievelijk de pronkdegen (1767) en de pronksabel (1755) van Carl Theodor in de collectie zijn, organiseren exposities.