Bergen op Zoom

SABIC maakt door coronacrisis meer kunstglasplaten dan ooit

Pepijn Vermunt Pepijn Vermunt

“Het is echt alle hens aan dek voor deze fabriek. We moeten vreselijk aanpoten.” Aan het woord is Anco Fase van SABIC Innovative Plastics in Bergen op Zoom. Bij het bedrijf draaien de lijnen voor de productie van kunstglasplaten volcontinu. Door de coronacrisis is de wereldwijde vraag naar dit materiaal enorm.

Door: Erik Peeters

Van de doorzichtige polycarbonaatplaten worden onder meer gezichtsmaskers en beschermingsbrillen geproduceerd voor medisch personeel. Maar ook de scheidingswanden in het openbaar vervoer, bij recepties en bij kassa’s zijn van dit materiaal gemaakt.

Order voor 16.000 platen

“Het is echt gigantisch”, vervolgt Anco. “Zo hebben we een order binnen gekregen uit Spanje voor 16.000 platen. Ze zijn drie meter per stuk. Dus in totaal 48 kilometer plaatmateriaal. We leveren voornamelijk voor Europa, maar we hebben ook opdrachten uit Australië en Nieuw-Zeeland.”

Bij de vestiging van het concern in Bergen op Zoom weken zo’n 1300 mensen. Er worden hoogwaardige kunststoffen geproduceerd voor de auto- en medische industrie. “Het verschuift nu naar de applicaties die te maken hebben met COVID-19. Zoals je weet, liggen de autofabrieken nu stil en we maken hier ook grondstoffen voor beademingsapparatuur”, legt Anco uit.

Dubbel gevoel

Uitzendkrachten en operators van afdelingen waar het nu minder druk is, worden ingezet bij de productielijn voor de polycarbonaatplaten die nu massaal geproduceerd worden. “Het geeft een dubbel gevoel. Aan de andere kant helpen we natuurlijk wel heel veel mensen door te zorgen dat er beschermingsmiddelen kunnen worden gemaakt.”

“We voelen ook de verantwoordelijkheid om zoveel mogelijk te draaien. Je ziet dat aan de inzet en bereidwilligheid van collega’s om te helpen of een extra dienst te draaien. Iedereen beseft wat we aan het doen zijn en waarvoor we het doen. We zetten er samen de schouders onder om dit tot een goed einde te brengen.”